De herdenking van de op zee gebleven trok veel publiek. | Foto: Piet van Kampen
De herdenking van de op zee gebleven trok veel publiek. | Foto: Piet van Kampen Foto:

'We blijven herdenken!'

zeeherdenking n Postuum eerbetoon aan de vele Katwijkse vissers en zeelieden die hun leven in de golven lieten. Het moet een traditie blijven om hen te gedenken en met hen de weduwen, kinderen, familie en de jonge zeelieden die hun vriendin in groot verdriet achter lieten. Ook nam de wrede zee het leven van nog zeer jonge knapen.

Door Piet van Kampen

De zee geeft, de zee neemt. Dat laatste heeft een grote impact op de Katwijkse bevolking en nog steeds. Daarom is het een goede zaak dat de Stichting Katwijkse Visserijdagen de herdenking op de Boulevard jaarlijks organiseert. Ook hadden zich vorige week maandag weer tientallen familieleden en belangstellende rondom het monument aan de Boulevard verzameld om deze altijd ingetogen en indrukwekkende herdenking bij te wonen. Het monument waarin 273 namen in staal zijn gegraveerd en vier namen die op het trottoir voor het monument in een herdenkingssteen zijn vereeuwigd. Het zijn de namen van de mannen en jongens die vanaf 1919 tot 2005 zijn omgekomen. Inmiddels zijn er in het boek 'Op zee gebleven' van Willem van der Plas helaas nog meer namen bijgekomen en is het aantal opgelopen naar 297.


Kotters

Lies van Beelen die namens de Stichting Katwijkse Visserijdagen de belangstellenden verwelkomde wees naar de paar kotters die kort onder de kust voeren. Symbolisch voor deze plechtigheid die door het mannenkoor Sion en Harmonie Katwijk met gepaste muziek en liederen werd opgeluisterd. Burgemeester Visser herdacht ook de weduwen, vaders en moeders, broers en zusjes die al dit verdriet hebben moeten verwerken. 'Mooi dat de Stichting Katwijkse Visserijdagen deze herdenking elk jaar organiseert'. Vervolgens las Van Beelen twee verhalen voor die waarheidsgetrouw aangaven hoe de zeelieden om zijn gekomen. Zij was het ook die de eerste roos bij een van de namen in het monument stak waarop velen haar volgden. Ook kleinkinderen en achterkleinkinderen namen deel aan de plechtigheid opdat de herinneringen aan hun omgekomen voorouders of andere familieleden ook bij de nieuwe generatie levend zal worden gehouden.