Wethouder Corien van Starkenburg overhandigt de container aan mevrouw Van den Oever. | Foto: Piet van Kampen
Wethouder Corien van Starkenburg overhandigt de container aan mevrouw Van den Oever. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Proef voor betere afvalscheiding gestart

n Serieuze uitdaging voor gemeente en inwoners

milieu n Beter afval scheiden is een must. Door bewust en selectief bij het scheiden van het huishoudelijk afval te werk te gaan snijdt het mes aan twee kanten. Prioriteit numero uno is ons aller milieu en bij het goed scheiden van het afval zullen de kosten in de toekomst minder snel stijgen. Kosten die elke burger op z'n bordje krijgt.

Door Piet van Kampen

Bij wijze van proef heeft de gemeente 3 wijken aangewezen waar verschillende proeven worden gehouden en na tussentijdse metingen zal er na 3 maanden een eindrapportage worden gemaakt voor verdere stappen. De sorteerproeven worden gehouden in de volgende wijken: in woonwijk 't Duyfrak in Valkenburg en de straten aan de Golfstroom in Rijnsoever waar bewoners een aparte containers voor plastic, blikjes en drinkpakken) tijdelijk krijgen. In de Zanderij worden in diverse straten verzamelcontainers geplaatst voor het keukenafval. Het tuinafval blijft door bewoners in de eigen groene container worden gedaan.

'Keukenafval gaat met de warmte sneller stinken dan tuinafval', licht wethouder Corien van Starkenburg toe die zelf het symbolische startschot dinsdag 2 april in 't Duyfrak loste door een container aan mevrouw Ivonne van den Oever aan te bieden. Deze was heel positief over de actie Zij was al milieubewust bezig door het gescheiden afval naar het milieuparkje op het Duyfrakplein te brengen 'maar een bak bij huis is ideaal'. 'Is de bak groot genoeg voor 2 weken?' vroeg de wethouder. Mevrouw knikte positief. Zoals altijd in het leven waren er veel positieve reacties zoals de medewerkers van de gemeente hadden ervaren bij het plaatsen van de containers maar er waren ook enkele weigeraars bij. Zij hadden zo hun eigen reden. 'Wij leggen het de mensen niet op' benadrukte de wethouder. Overigens had een van de medewerkers nog een punt door op te merken dat het bij de industrie begint om minder plastic te produceren.

De derde wijk waar een proef met gescheiden plastic, blikjes en drinkpakken wordt gehouden is in Frederiksoord rond de Floralaan in Rijnsburg. Alle betrokken bewoners hebben een informatiefolder thuis gekregen.


Druk van bovenaf

In 2050 moet al het afval 100% gescheiden zijn is de opdracht van het Rijk. De doelstelling van de gemeente is om in 2023 de 80% te bereiken. Vanaf de huidige 49% is dit nog een zeer stevige opdracht.

Corien van Starkenburg: 'In 2019 zullen wij € 400.000,- meer voor de verbranding van het restafval moeten gaan betalen. De verbrandingsbelasting is van 13 % naar 33% per ton restafval omhoog gegaan. In de toekomst verwacht ik nog meer kostenstijging als het afval niet beter gescheiden gaat worden' voorziet zij. Duidelijke boodschap dus. Ook de milieubewuste burger zal meer moeten gaan betalen zeker als de gemakzuchtige medeburger het niet zo nauw neemt met het scheiden van het afval. De knop zal echt bij hen om moeten. Liever vandaag dan morgen.


Wandeling in de duinen

Zomeravond n IVN regio Leiden organiseert ook dit jaar weer zomeravondwandelingen door het prachtige duingebied Berkheide, gelegen tussen Katwijk en Wassenaar.

De eerstvolgende wandeling vindt plaats op woensdagavond 17 juli en start om 19.30 uur bij de Soefitempel aan de Zuidduinseweg 7.

Diverse gidsen nemen u graag in groepjes mee op een ongeveer twee uur durende wandeling. Zij vertellen over het oude zeedorpenlandschap met de kleine akkers en over andere sporen die in de loop der eeuwen zijn achter gelaten. Ontdek de bijzondere plantensoorten van dit cultuurrijke landschap. Met een beetje geluk is er onderweg misschien wel een ree of een vos te zien.

Kom zo mogelijk op de fiets, er is parkeergeld verschuldigd. De wandelingen zijn gratis. De overige wandelingen vinden plaats op 31 juli en op 14 augustus.

In de duinen is een grote biodiversiteit. | Foto: PR