Het is een kleine moeite om ook je eigen woonomgeving schoon te houden. | Foto: Gieny van Asten-Westra
Het is een kleine moeite om ook je eigen woonomgeving schoon te houden. | Foto: Gieny van Asten-Westra Foto:

Even opjutten

Opgejut n 'Sinds jaar en dag ben ik bezig met mijn woonomgeving afvalvrij te maken. Eerst wekelijks, wat mij 3 volle vuilniszakken opleverde en nu maandelijks en dan heb ik één volle zak gevuld.

U zult zeggen 'dat is mooi, toch?' Een fikse verbetering en dat is het ook. Ik word er blij van. Maar iets wat ik onbegrijpelijk vind is toch dat ik er niet bij kan dat als je afval op straat ziet liggen. Bijvoorbeeld de hondenbezitter die zijn huisdier uitlaat en het dan niet opraapt.
Bij mij in de straat zag ik een snoepzakje liggen met een opvallende kleur en ik dacht 'ik ben benieuwd hoe lang die daar blijft liggen'. Er fietsen en lopen dagelijks veel mensen langs, dus ik had goede moed. Tevergeefs…. Na een week heb ik het maar opgeruimd! Mensen prijzen me om wat ik doe maar zijn vervolgens zelf te lui om iets op te rapen. Ik zou toch hondenbezitters willen opjutten. Kom, neem een tas mee en raap op wat u onderweg tegenkomt. De omgeving zal er een stuk mooier uitzien én het is beter voor het milieu!'