Een zeemeermin en wethouder Knape bliezen de eerste toeristenmarkt open. | Foto en tekst: Piet van Kampen
Een zeemeermin en wethouder Knape bliezen de eerste toeristenmarkt open. | Foto en tekst: Piet van Kampen Foto:

Toeristenmarkt officieel opengeblazen

markt n Het waren niet alleen de muzikanten van de Chr. Muziekvereniging UNI die met hun vrolijke noten vorige week dinsdag de 46e Toeristenmarkt officieel openden. Het was een aangespoelde charmante zeemeermin die dit samen met wethouder Jacco Knape deed.

Dat de jaarlijkse Toeristenmarkt een evergreen aan het worden is staat als een paal boven het Katwijkse (zee)water. De kooplieden die van heinde en verre komen reserveren er maar wat al te graag vroegtijdig hun stand. Ook dit jaar staan er in de Princestraat, op het Andreasplein en in de Voorstraat weer dik over de honderd kramen waar kooplustigen de knip kunnen trekken voor hun gading uit het rijk gevarieerde aanbod.

Elke week is er een speciaal thema aan de markt verbonden en het begon met 'Crea'. 'Ook de plaatselijke ondernemers spelen steeds meer op de Toeristenmarkt in' vertelde Knape in zijn openingswoord alvorens hij zijn longen testte en de 'blaastest' samen met de zeemeermin deed. Hoeveel UG/L hij blies zal nimmer bekend worden maar hij werd in ieder geval niet door de Hermandad aan een test onderworpen en voortijdig afgevoerd. De zeepbellen kozen op deze mooie zomerse avond spontaan het ruime sop.

Thema's

Volgtijdelijk zal de Toeristenmarkt een extra accent mee krijgen als er de diverse thema's aan verbonden zijn. Een Maritiemdag, Katwijk gastvrij ook in de Horeca, een brocante streekmarkt, een oldtimerdag, het traditionele standwerkersconcours, de gezond en gelukkig-markt, een kidsparty, kunst in Katwijk en de laatste markt op 27 augustus is er de vrijwilligersmarkt. Kortom, een variatie aan thema's naast de volop aanwezig koopwaar van allerhande soort.

De toeristen en de kooplustige plaatsgenoten kunnen weer volop langs de kramen struinen en hun slag slaan op de beste en bekendste markt uit de regio.


Dirks vishandel valt weer in de prijzen

advertorial n Voor de tweede achtereenvolgende keer won Dirks Vishandel de haringtest van het Leidsch Dagblad. In restaurant de Beukenhof mocht Dirk Zandbergen zich na afloop van de keuring als winnaar door de deskundigen laten feliciteren en kreeg van prominenten uit de regio de complimenten voor de zilveren onderscheiding.

Door Piet van Kampen

Natuurlijk was de ondernemer ontzettend blij dat hij voor de tweede achtereenvolgende keer met zijn haring deze onderscheiding in de wacht sleepte. Desondanks blijft hij er bescheiden onder.

'Het is altijd spannend zo'n test. Eigenlijk is het een soort sport geworden' lacht hij voorzichtig. 'Enkele vaste klanten die de haring al hadden gekocht vonden het geen verrassing. Zij hadden het verwacht' vertelt de winnaar. 'Belangrijker vond ik dat de jury van deskundigen waaronder enkele inkopers en ex-directeuren van de Nederlandse Visserijvereniging na afloop ook enthousiast waren. Zij vonden het knap dat ik voor de tweede keer achter elkaar als beste uit de bus kwam' zegt hij met een voorzichtig trotse ondertoon.

Onder de prominenten uit de regio bevonden zich onder andere Emile Jeansch de burgemeester van Oegstgeest en de bekende schrijver Maarten 't Hart. Met een minimaal verschil kozen zij voor de haring van Vishandel De Klok uit Voorhout waarvan eigenaar Wim Klok ook een echte Kattukker is. De bronzen plak ging naar Vishandel Harteveld van de viskraam op het Diamantplein in Leiden, ook een handelaar met Katwijkse roots.


Zelf keuren

Elk jaar gaat Zandbergen naar Denemarken om zelf de haring te keuren die hij daarna via zijn inkoper bestelt. 'Ik wil ze zelf eerst keuren voordat ik ze koop' geeft de winnaar aan die dus vooraf op zeker gaat dat hij kwaliteit in huis haalt. Ook zijn tweede vestiging, die hij onlangs in Noordwijk in de Bomstraat opende, deelt uiteraard mee in het succes. Ook de bedrijfsleider daar Arco Houwaart, kreeg veel positieve reacties. Eigenlijk spreekt dat voor zich. Zandbergen en haring zijn ook dit jaar weer de beste maatjes!

Afbeelding