Merlien Welzijn van Padua en Pierre Sponselee van Dunavie:
Merlien Welzijn van Padua en Pierre Sponselee van Dunavie: "We zijn goeie buren". | Foto: Cor de Mooy Foto:

Fusie Dunavie en Padua is van de baan

woningbouw n De fusie van de Noordwijkerhoutse woningbouwcorporatie Sint Antonius van Padua met Dunavie gaat niet door. Zo werd op donderdag 27 juni bekend gemaakt door de bestuurders van beide organisaties.

Door Cor de Mooy

De fusieverkenningen hebben een half jaar in beslag genomen. Onderzoek, zowel in Katwijk als Noordwijk/Noordwijkerhout, wees uit dat het haperde aan draagvlak. "De intentie om een fusie aan te gaan zorgde voor veel onrust binnen Noordwijk en Katwijk", verklaart directeur-bestuurd Merlien Welzijn van Padua. "Niettemin kwam dat toch tot bedaren en boog om naar een positieve houding". In Katwijk daarentegen kwamen de handen niet op elkaar hiervoor bij de politiek en de huurders. "Dit heeft overigens niets te maken met de keuze voor Padua", verduidelijkt directeur-bestuurder Pierre Sponselee van Dunavie.


Ondanks dat er geen optimaal draagvlak werd gevonden, ligt de oorzaak van het niet doorgaan in de financiële situatie en andere prioriteiten. Aanvankelijk leek dat precies omgedraaid. Dunavie zou overtollige middelen meebrengen terwijl Padua een tekort had. Sponselee: "Er moet eerst gekeken worden naar herstructurering van het huidige woningen. De nadruk moet daarbij liggen op de kwaliteit. Dit heeft de eerste prioriteit voordat je andere dingen gaat doen. Dat is een forse opgave, want het gaat om we heel veel dat de komende tien tot vijftien jaar op je af komt."

Financiële kant

Eerst zag het er naar uit dat Padua niet voldoende financiële reserves had. Alle onderzoeken en verkenningen leverden ook een heel ander beeld op. "Het is niet zo dat acute geldnood het motief was voor een fusie", verklaart Welzijn. "De overheid heeft een richtlijn opgesteld die bepaald dat je 75% van je kapitaal kunt lenen. Nadat project Bavo voltooid is, daalt die parameter tot 45 procent. We gaan nu goed kijken hoe we in onze eigen organisatie kunnen investeren."

Voor Dunavie ligt het iets eenvoudiger. "We hebben een omvang waarmee je goed verder kunt", zegt Pierre Sponselee. "Dit geld ook voor de financiële positie. Maar, waar we nu naar moeten kijken is wat de eerste prioriteit heeft. Dat is voor de komende tien tot vijftien jaar ons bestaande huizenbezit en de nieuwbouw. Die moet kwalitatief goed zijn en ook betaalbaar."

De bestuurders kijken vooral rationeel naar de uitkomst. Welzijn: "Natuurlijk ben ik teleurgesteld over de no-go. Maar rationeel gezien is er geen andere uitkomst mogelijk. Dat maakt het makkelijker te accepteren." "Het is een goed proces geweest", blikt Sponselee terug. "We zijn goeie buren geworden. Dat zegt toch wel iets over het proces.


Te land, ter zee en in de lucht

demonstratie n Op zaterdag 6 juli zullen vanaf 10.00 uur tal van hulpdiensten zich weer presenteren tijdens SAR Katwijk. Zowel op het land, ter zee en in de lucht. Op de Boulevard en het Duinplein vindt een uitgebreide static show plaats. De kruising tussen de Boulevard en de Vuurbaakstraat wordt de hele dag gebruikt voor diverse demonstraties. Door de static show, demonstraties en helikopters is een gedeelte van de Boulevard afgesloten voor doorgaand verkeer. Voor dit verkeer is een omleiding ingesteld. De parkeergarage is wel toegankelijk.

Gedurende de hele dag zijn er ook op het strand en op zee diverse demonstraties. Reddingboten van de Katwijkse Reddingsbrigade en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij uit Katwijk, Noordwijk, Scheveningen en IJmuiden, zullen in samenwerking met het Kustwachtvliegtuig en SAR helikopters tal van demonstraties verzorgen. Naast de huidige reddingboten zijn ook twee historische reddingboten aanwezig, namelijk de Kurt Carlsen en Johanna Louisa, respectievelijk van KNRM Noordwijk en IJmuiden.

Het Duinplein staat dit jaar in het teken van de ambulancezorg. Naast de regionale ambulancezorg Hollands Midden komen er meerdere ambulancediensten uit Nederland, zoals de mobiele intensive care unit uit Amsterdam en een speciaal voertuig uit Zwolle, welke is ingericht voor training- en opleidingsdoeleinden. Ook zijn er aantal historische ambulances te bezichtigen, waaronder twee 4x4 aangedreven voertuigen die tot enkele jaren geleden bijna 30 jaar op Terschelling dienst gedaan hebben.

Landingsspot

Het is al enige tijd geleden dat er tijdens SAR Katwijk meerdere helikopters op de Boulevard stonden opgesteld. Deze editie van SAR Katwijk lijkt een lang gekoesterde droom toch weer werkelijkheid te worden! De gele Dauphin helikopter van Noordzee Helikopters Vlaanderen, de Cougar van de Koninklijke Luchtmacht en de AW189 van Bristow Group worden verwacht.

In het middagprogramma zal de Dornier van de Kustwacht tijdens een fly-by zijn vliegkunsten laten zien. Helaas is de beschikbaarheid van de helikopters afhankelijk van eventuele operationele inzet, wat tot gevolg kan hebben dat de organisaties kort voor tijd nog afzeggen of op de dag zelf eerder dan gepland moeten vertrekken. De organisatie van SAR Katwijk heeft hier geen invloed op. Deelname van de vliegende eenheden blijft daarom altijd onder voorbehoud.

SAR Katwijk biedt een bomvol programma voor jong en oud tussen 10.00 en 16.00 uur op en rondom de Boulevard ter hoogte van de Vuurtoren. www.sarkatwijk.nl