In de oude Visserijschool werd door huurders van Dunavie gedebatteerd over wonen in Katwijk | Foto: Piet van Kampen
In de oude Visserijschool werd door huurders van Dunavie gedebatteerd over wonen in Katwijk | Foto: Piet van Kampen Foto:

Huurders debatteren over wonen in oude Visserijschool

n 'De nieuwbouw moet betaalbaar blijven'

wonen n Tijdens een woondebat dat door tientallen huurders van wooncorporatie Dunavie werd bijgewoond was er in ieder geval één goed nieuwtje: de huren gaan dit jaar niet omhoog. In de oude Visserijschool werd er vorige week woensdag vooral gesproken over ongelijkheid in de huurprijzen en ook het zogenaamde 'scheefwonen' kwam bijna vanzelfsprekend aan de orde.

Door Piet van Kampen

De meeting werd bijgewoond door wethouder Gerard Mostert jr. en enkele raadsleden. Voor zover hen niet bekend konden zij zich er gewag van maken dat de hoge huurprijzen met name bij de lagere inkomens het water sommigen tot aan de lippen staat. De problematiek werd uitvoerig besproken en enkele gastsprekers kwamen met modellen en voorstellen hoe het allemaal anders en beter zou kunnen. Uit een mini-onderzoek ter plekke kwam aan het licht dat de overgrote meerderheid van de aanwezigen vindt dat de huren betaalbaar moeten blijven.

Slechts enkelen konden zich in de huidige situatie vinden. 'Dit jaar gaat het nog goed', gaf een der aanwezigen aan. 'Er zijn grote prijsverschillen tussen oud en nieuw' was een reactie. 'De nieuwbouw moet betaalbaar blijven', gaf een ander aan en 'er wordt nog teveel scheef gewoond en dat moet worden aangepakt', klonk een vurige wens. Voor alle duidelijkheid: scheef wonen betekent dat iemand met een hoog inkomen in een huis woont met een laag huurprijskaartje. Een moeilijk op te lossen probleem want hoe krijg je iemand het huis uit moet en duurder gaan wonen? En wat te denken van kleiner gaan wonen en toch meer huur betalen? Niet gestraft worden door kleiner te gaan wonen met een huurverhoging. Pasklare oplossingen zijn vooralsnog niet voorhanden.


Inkomen gerelateerd

De stelling om de huursom te koppelen aan het inkomen werd omarmd. De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen. Mooie uitspraak. Als er niets gedaan wordt gaan we verder in de neerwaartse spiraal. De woningcorporaties moeten scherp calculeren met een laag rendement maar wel geld in de knip hebben voor renovatie, nieuwbouw en vooral verduurzamen. In België wordt er na negen jaar gecheckt hoe de financiële situatie van een huurder is en moet men soms verplicht verhuizen. Dat zag de zaal als een niet haalbare kaart. Aan de gemeente, Dunavie en stichting Huurdersbelangen Duinstreek de taak om na te denken hoe de huren betaalbaar moeten blijven. Nieuwbouw voor doorstroming. Meer sociale woningbouw straks op Nieuw Valkenburg. Het passeerde de revue.