Het Platform Erfgoed komt met een aantal concrete ideeën. | Foto: Piet van Kampen
Het Platform Erfgoed komt met een aantal concrete ideeën. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Platform Erfgoed komt met initiatieven

historie n Een bomschuitboek en White Brittenburg. Dat waren de twee initiatieven die vorige week dinsdag in het Katwijks Museum aan de orde kwamen. In hoeverre deze plannen haalbaar zijn en gerealiseerd kunnen worden is de vraag waarover zich men heeft gebogen. Eveneens over de organisatie.

Door Piet van Kampen

De gemeente is blij met dit platform maar is van mening dat de initiatieven bij hen vandaan moeten komen doch anderzijds vindt de groep dat de gemeente er direct bij betrokken moet blijven en de regie moet houden. De organisatiestructuur staat nog in de kinderschoenen. Wordt er een commissie of klankbordgroep samengesteld vanuit het platform met een eigen expertise om initiatieven te beoordelen en op haalbaarheid te toetsen en de gemeente te adviseren? Is er subsidie beschikbaar? Aan welke voorwaarden moet een plan voldoen? Het platform is een groep vrijwilligers en men kan van hen geen professionele beoordeling van initiatieven en plannen verwachten. Er werd sterk op aangedrongen om direct na de zomervakantie weer bij elkaar te komen in verband met de voortgang.


Initiatieven

Het Bomschuitboek van Bert van der Meij kwam aan de orde en men was enthousiast. Hoe hier bekendheid aan te geven en voor welke doelgroepen is het bestemd? Promotie op scholen en er activiteiten aan te koppelen zodat ouders ook enthousiast worden? Jan de Lange presenteerde vol enthousiasme het plan 'White Brittenburg'. Een plattegrond van witte schelpenpaden op het talud aan de noordzijde van de uitwatering. Naar het Engelse voorbeeld 'White Horses'. Zoals de Brittenburg er volgens oude tekeningen eruit zou moeten hebben gezien. Zichtbaar vanaf de weg en uit de lucht voor de Google Maps-gebruiker.

Verdere plannen zijn het project 'Bomschuit Experience', waar anderen aan werken via het platform voor subsidie in aanmerking te laten komen en de Historische Verenigingen uit de dorpskernen bij elkaar te laten komen met het oog op exposities in 2020 i.v.m. 75 jaar bevrijding werden eveneens besproken. Wordt vervolgd.


Geslaagde onderlinge wedstrijden SKR

turnen n De onderlinge wedstrijden van Sportvereniging Katwijk Rijn (SKR) die op 22 juni in Sporthal Cleijn Duin zijn gehouden, waren weer een groot succes. Verdeeld over de vier wedstrijdrondes, deden 284 meisjes en 16 jongens mee aan deze wedstrijd.

Om alle kinderen een gelijke kans te geven, zijn de wedstrijden verdeeld in diverse categorieën en niveaus. Yvonne Buitendijk, hoofd technische leiding van SKR legt uit: "Wij houden daarbij de richtlijnen van turnbond KNGU aan. De jongens en meisjes worden ingedeeld op leeftijd en niveau. Er wordt dus ook gekeken naar wat een jongen of meisje aankan op de verschillende toestellen."

Kleuters

Dit jaar deden ook de kleuters weer mee. "Dat was vorig jaar zo goed bevallen, dat we dit hebben doorgezet," zegt Yvonne. "We hebben heel mooie oefeningen voorbij zien komen. Ze hebben er ontzettend van genoten, net als de toeschouwers die bij alle rondes in groten getale aanwezig waren." Onder de toeschouwers was ook wethouder Van Helden. "Dat vonden wij heel fijn," vervolgt Yvonne, "zo heeft hij een goede indruk kunnen krijgen van waar SKR zich mee bezighoudt."

In elke wedstrijdronde waren medailles te winnen in de verschillende niveaus en leeftijdscategorieën. Daarnaast werden er nog een aantal bekers uitgereikt. Gaya Anderson had over de hele dag het hoogste aantal punten en werd daarmee de nieuwe clubkampioen. Charlotte Schaap werd jeugdkampioen.

"Dankzij de inzet van een grote groep vrijwilligers, bestaande uit onder andere onze trainsters, voorturnsters, bestuur en een aantal vrijwilligers, is deze dag een groot succes geworden," geeft Yvonne aan. "Ook zijn wij heel blij met de inzet van André van Sportbedrijf Katwijk, Jan van Gils die het geluid heeft gesponsord en natuurlijk het Rode Kruis en juryleden die de hele dag aanwezig waren.

Alles bij elkaar was het weer een onvergetelijke dag. We sluiten dit seizoen af met een Talentendag, waar we hopen wat jonge talentjes te scouten. Op 30 juni doen nog een aantal turnsters uit de selectie mee aan de districtsfinale. Daarna gaat SKR twee maanden vakantie houden. Vanaf 2 september gaan we allemaal weer uitgerust van start."

De jongens en meisjes uit wedstrijdronde 3. | Foto: PR