De gemeente wil het scheiden van afval gemakkelijker maken. | Foto: Archief/SK
De gemeente wil het scheiden van afval gemakkelijker maken. | Foto: Archief/SK

Sorteerproeven en uitdaging om afval beter te scheiden

Zomer n De gemeente start in de zomer in een aantal wijken/straten met proeven om te kijken wat inwoners motiveert om hun afval beter te sorteren.

Inwoners testen in juli, augustus en september verschillende afvalscheidingsmethoden en krijgen informatie en tips hoe zij makkelijker kunnen sorteren. De resultaten en ervaringen geven de gemeente inzicht in wat inwoners helpt om afval beter te scheiden.

Uit metingen blijkt dat een groot deel (51%) van het restafval bestaat uit grondstoffen. Er belandt nog steeds veel GFT, PMD, papier en glas tussen het restafval. En dat is jammer, want dit is slecht voor het milieu maar ook voor onze portemonnee.

De kosten voor het verbranden van restafval worden namelijk steeds hoger.

Daarom zet de gemeente zich in om het scheiden van afval gemakkelijker te maken. In de maanden juli, augustus en september worden in verschillende wijken, waaronder straten in Frederiksoord en in 't Duyfrak, ideeën getest die inwoners hebben aangedragen door middel van een challenge.

Zo wordt in één wijk tijdelijk het zomer-GFT weer ingevoerd. Inwoners van de wijk waar deze proef van start gaat, kunnen in de zomerperiode elke week hun groene container weer buiten zetten.

In een andere wijk worden in diverse straten verzamelcontainers geplaatst voor het GFT. Inwoners brengen hun keukenafval bij de verzamelcontainer en blijven hun tuinafval in hun eigen groencontainer gooien.

Ook wordt er getest met het ombouwen van restcontainers naar PMD-containers. Zo kunnen de inwoners hun plastic dichter bij huis kwijt.

In twee andere wijken krijgen inwoners een (extra) container voor het PMD. Tijdens deze zomerperiode wordt het plastic opgehaald door de gemeente.

Informatiepakket

De inwoners van de wijken/straten die aan de proeven meedoen, krijgen binnenkort een informatiepakket met alle informatie over de proeven. Dus houd uw brievenbus goed in de gaten.

Om inwoners te bedanken voor hun inzet, is er per wijk een bedrag van maximaal €250 te verdienen. Het verdiende bedrag wordt aan de wijkraad gegeven zodat zij er een goede bestemming aan kunnen geven voor de wijk.

Proefperiode

Zodra de proefperiode voorbij is, wordt alles weer zoals het was en gaat de gemeente aan de slag met de informatie die is verkregen uit de proeven. De challenges zijn onderdeel van de campagne 'Sorteer! Geef ons afval toekomst'. Met de campagne motiveert de gemeente inwoners om hun afval beter te gaan sorteren.