Foto-expositie 'Dit mag nooit meer' maakt indruk

oorlogsgruwelen n Jongeren die de vrijheid door willen geven. Die ambassadeur van de vrijheid willen zijn. Een van die jongeren is Nadine de Koning die een van de initiatiefnemers was om een bezoek aan het gruwelijke verleden van de Tweede Wereldoorlog in Polen te brengen. Onder de reisgenoten ook de jonge fotograaf Wesley Mastenbroek die beelden vastlegde en ook een filmpje produceerde.

Door Piet van Kampen

Vorige week woensdagavond werd de expositie in het gebouw van Scum onder grote belangstelling geopend en was daarna nog twee avonden te bezichtigen. ´Indrukwekkend. Goed dat jongeren dit overdragen want dit mag nooit meer vergeten worden´ sprak een bezoeker die rustig de tijd nam om alles te bekijken. Zijn uitspraak relateerde direct aan de titel van het boek 'Dit mag nooit meer' dat in september op alle scholen zal worden verspreid. De eerste exemplaren gingen tijdens de expositie al voor 20 euro van de hand en zijn ook te bestellen via nadinedekoning@welzijnskwartier.nl

De trip van 9 jongeren en 2 begeleiders heeft diepe indruk op hen gemaakt. Nadine vertelt over de werkplaats Plaszow waar Joden en tegenstanders van het Hitlerregime levend begraven werden. 'Tijdens ons bezoek hebben wij op het grote plein in Krakau op 4 mei om 20.00 uur met elkaar ook onze eigen doden herdacht' vertelt zij. Wesley: 'Toen ik bij de poort van kamp Auschwitz stond werd ik emotioneel en het voelde of er duizenden ogen op mij gericht waren' klinkt hij met gedempte stem in de gepaste ambiance van de expositieruimte in Scum.

Meer locaties

De wens van Nadine is om de expositie op meerdere locaties te herhalen. 'Misschien zijn er plaatsen waar nog ruimte beschikbaar is en dat zou ik graag willen. Mensen kunnen mij via de website benaderen. Wat ik tijdens de opening wel heb begrepen dat de gemeente de expositie volgend jaar tijdens 75 jaar bevrijding ook een plaatsje in het programma wil geven' sprak zij hoopvol.

De expositie die bij de bezoekers indruk heeft gemaakt werd gerealiseerd door Welzijnskwartier Jongerenwerk in samenwerking met Kattuk.nl en Scum.