| Foto: Piet van Kampen
| Foto: Piet van Kampen Foto:

Veteranendag in Katwijk

Veteranendag n Tientallen veteranen met allen een verschillend oorlogs- of vredesmissieverleden waren vorige week zaterdag aanwezig tijdens de Katwijkse veteranendag. In het restaurant Spijs & Wijn was het voor sommigen weer een reünie. Ervaringen uitwisselen en genieten van een heerlijke lunch.

Door Piet van Kampen

De gemeente telt ongeveer 400 veteranen die woonachtig zijn in Katwijk, Rijnsburg of Valkenburg.
'We hebben respect voor u allen en daarom draag ik ook met trots de witte anjer die u allen hebt uitgereikt gekregen. Het symbool van respect en waardering vanuit de samenleving voor veteranen' begon burgemeester Cornelis Visser zijn toespraak. 'We hebben vandaag twee veteranen in ons midden die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gediend, Camille Stritzko en de heer D. de Jong. Als ik u hier zie zitten realiseer ik mij dat dè veteraan niet bestaat. Ik zie oude en jonge generatieveteranen, mannelijk en vrouwelijke, veteranen in ruste en actief dienende. Er is grote diversiteit maar u allen deelt het veteraan-zijn met elkaar. 'Het is van groot belang dat uw persoonlijke verhalen verteld worden zodat we ons realiseren hoe groot uw inzet was voor de vrede in Nederland en elders in de wereld. En om te beseffen welke impact dat op uw persoonlijk en uw familie heeft gehad. Sommige veteranen ontwikkelden PTSS (Post Traumatische Stress-Stoornis). Gelukkig is er vanuit Defensie en in de samenleving veel aandacht voor deze problematiek.


Ervaringen

Camille Stritzko (93) uit Katwijk diende in de Tweede Wereldoorlog. Later ook in Nieuw-Guinea. 'We leefden van dag tot dag maar ik heb er verder geen nare persoonlijke ervaringen aan over gehouden. Tegenwoordig hoor je er veel meer over'. Generaal buiten dienst A. van der Vlis uit Rijnsburg (78) was een aantal jaren voorzitter van de bevrijdingsfeesten in Wageningen. Hij diende in vele crisisgebieden zoals Cambodja, Afghanistan en Srebrenica. 'In Afghanistan ging het helemaal fout en er vielen veel slachtoffers. Gelukkig heb ik er zelf geen trauma aan over gehouden'. Hij hield een indringend betoog. Zo had ieder zijn of haar eigen verhaal.