De nieuwe Ir. Tjalmaweg gaat twee maal twee rijstroken krijgen. | Foto: Piet van Kampen
De nieuwe Ir. Tjalmaweg gaat twee maal twee rijstroken krijgen. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Veel belangstelling voor nieuwe Ir. Tjalmaweg

n206 n Dat velen benieuwd zijn naar de toekomstige nieuwe Ir. Tjalmaweg (N206) die een onderdeel van de Rijnlandroute vormt, bleek uit de grote belangstelling vorige week woensdagavond in Het Dorpshuis in Valkenburg. Zij lieten zich uitvoerig over het omvangrijke project informeren.

Door Piet van Kampen

Bezoekers konden wensen en ideeën kenbaar maken en zich inschrijven voor informatieavonden over de inrichting van de zogenaamde parkstrook, de strook ten noorden van de weg. De zone waar nu het huidige fietspad langs de bebouwde kom van Valkenburg ligt. Zowel het fietspad als de groenvoorziening zullen worden opgewaardeerd en daarvoor zullen er een aantal bomen aan moeten geloven. Op dezelfde strook wordt de tijdelijke N206 aangelegd zodat op het huidige tracé in de bouwput voor de nieuwe weg kan worden gewerkt. De weg die uit 2 keer 2 rijstroken zal bestaan. Op deze wijze zal het verkeer Leiden-Katwijk en vice versa door kunnen blijven stromen. De fietsroute Achterweg/Kooltuinweg blijft tijdens de werkzaamheden beschikbaar.


Ongelijkvloers

In de plannen zijn twee ongelijkvloerse oversteken (viaducten) ingepland. Ter hoogte van Valkenburg Oost waar een rotonde komt met aansluiting op de Torenvlietlaan en de Voorschoterweg. Daar zijn ook 2 bushaltes van het R-net ingepland. De tweede ongelijkvloerse overgang komt ter hoogte van de Corhortendreef, dit met het oog op de toekomstige nieuwe woonwijk op het voormalige vliegveld. Op de beide plaatsen wordt het wegdek verdiept aangelegd. Het huidige viaduct bij de Achterweg/Kooltuinweg komt te vervallen. Naast de Torenvlietbrug wordt een tweede brug gebouwd zodat er op de beide bruggen eenrichtingsverkeer komt. Op de nieuwe brug komt een breed fietspad voor fietsverkeer in beide richtingen.


Fasering

Het hele project wordt in fases uitgevoerd om zoveel mogelijk de overlast en hinder te beperken. In januari 2020 starten de eerste voorbereidende werkzaamheden en in augustus 2020 zal de tijdelijke N206 - aan de noordzijde naast de huidige weg - in gebruik kunnen worden genomen. Bereikbaarheid en veiligheid hebben prioriteit tijdens de megaklus. Bestaande bushaltes blijven bereikbaar. De viaducten zullen een stalen fundering krijgen en dit scheelt veel geluidshinder tijdens de bouw.


Informatie en communicatie

Voor leden van wijkraden en belanghebbende groepen komen er informatiesessies van drie avonden. Hier zullen de plannen voor de inrichting van de parkstrook inclusief fietsroute en voor de groeninrichting bij de rotonde Totenvlietlaan/Voorschoterweg aan de orde komen waarin wensen en ideeën worden meegenomen. Daarna volgt half november van dit jaar een definitief ontwerp. Belangstellenden die zich hebben in geschreven zijn ook welkom. Tijdens de werkzaamheden komt er een spreekuur in de bouwkeet en zullen er rondleidingen worden gegeven. Als alles volgens planning verloopt zal de nieuwe weg medio 2022 in gebruik worden genomen.

Extra busbanen

Wat niet in dit project is opgenomen zijn toekomstige vrije busbanen aan de westzijde. Grond hiervoor moet nog worden onteigend maar dat de vrije busbanen er zullen komen is vrijwel zeker weet een woordvoerder van de provincie te melden. Voor meer informatie: www.rijnlandroute.nl


Feestelijke heropening Natuurcentrum

natuur n Het Natuurcentrum Katwijk heeft een ware metamorfose ondergaan. Om het nieuwe uiterlijk luister bij te zetten is er op zaterdag 29 juni een heropening.

De afgelopen maand is er door vrijwilligers heel hard gewerkt aan de behuizing van het Natuurcentrum Katwijk op de hoek van de Voorstraat en de Boulevard.

Een van de wethouders van Katwijk zal zaterdagochtend 29 juni het nieuwe Natuurcentrum officieel openen. Daarna is van 12.00 tot 14.00 uur iedereen welkom om een kijkje te nemen in het Natuurcentrum nieuwe stijl - inclusief duinlandschap voor de deur - en om kennis te nemen van de activiteiten die georganiseerd worden, zoals Zeelessen, Creatieve workshops, lezingen/films, excursies en een natuurfotowedstrijd.

Volgende week donderdag is er om 19.30 uur ook een Bijenlezing in het Natuurcentrum, gepresenteerd door imker Peter Henneman en met aansluitend een honingbier-proeverij. Aanmelden voor deze lezing kan bij caroline@natuurcentrumkatwijk.nl

Het Natuurcentrum Katwijk is geopend op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur en bij activiteiten.

Afbeelding