Een impressie van de praalwagen 'Bloemenverkoop'. | Afb.: Jora Vision
Een impressie van de praalwagen 'Bloemenverkoop'. | Afb.: Jora Vision Foto:

Flowerparade in teken van beroepen

corso n Op zaterdag 10 augustus zal er weer een bonte en vooral kleurrijke stoet praalwagens en luxe auto's door de straten van Rijnsburg, Katwijk en Noordwijk rijden. Duizenden toeschouwers zullen zich weer kunnen vergapen aan de creativiteit van de ontwerpers en de vaardigheid van de arrangeurs die de voertuigen zullen opsieren voor een 'rijdend theater' zoals insiders vol trots de Flowerparade betitelen.

Door Piet van Kampen

Het is alweer de 74e editie in een lange traditie. Gijs Ravensbergen van de Stichting Rijnsburgs Bloemencorso heeft naar aanleiding van het gekozen thema 'Beroepen' de ruwe schetsen gemaakt die door Jora Vision zijn gevisualiseerd. Ook de productie van de praalwagens in bij hen in goede handen en Daan de Mooij zorgt weer voor de bijpassende figuratie. Aan hoofdarrangeur Astrid Lankhuizen die al 40 jaar dit mooie werk doet opnieuw de uitdaging om samen met vele helpende handen er weer een mooie harmonieuze kleurrijke rijdende bloemenzee van te maken. Het thema van dit jaar is overigens een keuze van het publiek. Vorig jaar kon men een thema voor dit jaar indienen en uiteindelijk is er voor beroepen gekozen. 'Hier konden wij prima op inspelen en hebben voor beroepen gekozen van sponsors en ook die bij de Flowerparade passen' lichtte Ravensbergen toe.


De Weerman

De tien praalwagens beelden de volgende beroepen uit: Trouwambtenaar van de gemeente, verbinden (Noordwijk i.v.m. de fusie), employé van de Rabobank, Haringrock, kunstschilder, bloemenverkoop, veilingmeester, bloemenveredelaar, muziek en de Weerman. In verband hiermee komt de bekende weerman Piet Paulusma de Flowerparade op vrijdag 9 augustus officieel openen. In tegenstelling tot voorgaande jaren is de kleurenpracht in de hallen Royal Flora Holland al vanaf 16.00 uur te bewonderen. 'Op deze manier kunnen we er meer mensen en met name jongeren van laten genieten' is de uitleg van Hans Oudwater, PR-man van de stichting. 'Het wordt weer een rijdend theater. Geen zwaaiende bloemenmeisjes maar acteurs op de wagens', benadrukt Daan de Mooij.


Route

Vorig jaar werd de route in Katwijk aangepast. De Boulevard werd helemaal afgereden en via de Rijnmond ging het via Rijnsoever naar Noordwijk. 'Het was een succes en daarom doen we het dit jaar weer zo' geeft Oudewater aan. Zoals gebruikelijk zal de stoet van 10 praalwagen en de ruim 40 luxe auto's, begeleid door diverse muziekkorpsen en uiteraard de muziekwagens met de Casual Company en de Blaasbalgen Noordwijk als eindpunt hebben. Op zondag zijn daar nog vele wagens op de Koningin Wilhelmina Boulevard te bewonderen.


Nieuwe Aanwinsten 2014-2019 in het Katwijks Museum

tentoonstelling n In het Jubileumjaar 2016 - 50 jaar Genootschap Oud Katwijk - ging een lang gekoesterde wens in vervulling. Namelijk de verwerving van 17e eeuwse strandgezichten.

Het grootste deel van de aanwinsten betreft de periode 1873- 1930. Schilderijen, gouaches en aquarellen uit een vervlogen tijd. Met de aan zee gelegen Oude Kerk, met vissersschuiten, met de visafslag op het strand, schelpenvissers en met in klederdracht gestoken bewoners. Die bedrijvigheid was voor veel kunstenaars de reden om Katwijk te bezoeken. Zo maakte de Belg Paul Hermanus in 1898 een imposant doek van die Oude Kerk en de in klederdracht gestoken bewoners. Twee aquarellisten gingen hem voor, de Engelsman Thomas Bush Hardy en de Amerikaan Melbourne Hardwick. Zij tonen ons respectievelijk het kleurrijke strand met bomschuiten en het in de duinen gelegen vissersdorp, voordat het veranderde door de aanleg van een boulevard en de bouw van kunstenaarsvilla's en hotels. Ook van het typische Katwijkse onderwerp 'Schelpenvissers' verwierf het museum enkele schilderijen. Begin 2019 werd bij Sothebys in New York notabene een monumentaal doek gekocht, geschilderd door een van de meesters van dit onderwerp: Scherrewitz.

Indrukwekkend is de raak getroffen 'Klijnhaler' te paard uitgevoerd in pastelkrijt door Willy Sluiter. Van deze voor het kunstenaarsdorp Katwijk zo belangrijke kunstenaar kocht het museum ook een fors doek met een aantal hoog op het strand getrokken bomschuiten. Van Hans von Bartels, verwierf het Katwijks Museum diverse gouaches en 'en plein-air' vervaardigde olieverfstudies. Bijzonder zijn een aan de rand van het dorp gelegen rederijdam met tonnen en een nettenwagen, de afgeknot geschilderde molen De Geregtigheid in Katwijk aan den Rijn uit 1897 en enkele olieverfstudies die Von Bartels tijdens zijn reizen naar andere kunstenaarsdorpen maakte, waaronder 'De Plee', het schijthuisje van een visserswoning in het Duitse Prerow.

Het Katwijks Museum ontving in 2018 ook een langdurig bruikleen in de vorm van 20 schilderijen van kunstenaar Johan Marinus de Vries uit de collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
En last but not least kocht het Katwijks Museum ook enkele werken van hedendaagse kunstenaars aan, die 'en plein-air' zijn vervaardigd tijdens één van de 'Schilderen aan Zee' weken van de Kunstvereeniging Katwijk. De werken van Leon Holmes, Sigurd Wendland, Jacob Kerssemakers, Theo de Feyter en Kris Spinhoven tonen ons het huidige Katwijk met zijn badleven en de uitgang van de met prijzen bekroonde parkeergarage onder de duinen.

De kunstcollectie is dermate rijk geworden en van hoge kwaliteit dat het Katwijks Museum inmiddels veelvuldig wordt gevraagd om bruiklenen te leveren aan tentoonstellingen in gerenommeerde musea.