Wethouder Van Helden neemt samen met Anja Kuijt de bokaal in ontvangst. | Foto: Piet van Kampen
Wethouder Van Helden neemt samen met Anja Kuijt de bokaal in ontvangst. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Bokaal voor onze Topsportgemeente

kampioenengemeente n Door het overhandigen van een blinkende bokaal door Pieter Verhoogt van Adviesburo Sorts Media Sport2B aan wethouder Adger van Helden werd vorige week woensdag in sporthal Cleyn Duin tastbaar dat Katwijk tot Topsportgemeente van 2018 werd uitgeroepen. Samen met Anja Kuijt van landskampioen Grasshoppers mocht hij het kleinood in ontvangst nemen.

Door Piet van Kampen

De wethouder had zijn antwoord tijdens zijn dankwoord vlot achter de hand. 'Blij dat jullie er achter zijn gekomen', was zijn positieve sneer aan Verhoogt. 'Het is een erkenning dat wij investeren in de sport, ook in de breedte en dat wij ontzettend veel sportverenigingen in onze gemeente hebben'. Katwijk hield onder meer Noordwijk, Zwolle en Den Bosch nipt achter zich. De uitverkiezing was gebaseerd op de prestaties van 7 teams en de bijdrage van het rolstoelbasketbal. De voetbalteams van Katwijk, Quick Boys, FC Rijnvogels en Rijnsburgse Boys en twee basketbalteams van de Grasshoppers en damclub RDC uit Rijnsburg vormden de basis voor de verkiezing. 'Het landskampioenschap van V.v. Katwijk en de dames van Grasshoppers leverden de nodige bonuspunten op' lichtte Verhoogt toe nadat hij onder meer uitleg had gegeven hoe de verkiezing tot stand komt. 'Allerlei sporten worden hierin meegenomen en ook wordt er naar de verhouding per inwoner tussen de grote steden en de dorpen gekeken'. Behalve de bokaal schonk hij ook een sportmozaïek aan de gemeente.


Arie Twigt

Dat de gemeente in sport investeert kreeg deze middag ook gestalte door het tekenen van een overeenkomst met Arie Twigt (19), een topper in het rolstoelbasketbal. 'Arie kan met zijn enthousiasme en kennis dit overbrengen aan de nieuwe generatie. Hij is een ambassadeur voor de aangepaste sport in Katwijk en zijn droom is volgend jaar naar de Olympische Spelen in Tokio te gaan. Daar willen wij hem graag bij steunen' onderbouwde Van Helden de gemeentelijke steun. Voorafgaand aan deze twee hoogtepunten op deze sportmiddag waren onder begeleiding van Welzijnskwartier ruim 60 schoolkinderen aan het 3 tegen 3 basketballen.
Jeffrey Drost van Welzijnskwartier: 'Vanuit de Grasshoppers zijn wij gevraagd om dit te organiseren. Zij willen het 3 tegen 3 stimuleren. Sporten en bewegen is gezond en bevordert de teamgeest en sociale contacten. Je ziet hoe leuk ze het vinden'. Ook de wethouder van o.a. sport ontkwam er niet aan om even in de rolstoel plaats te nemen en een balletje te gooien. Het ging hem onder toeziend oog van Arie Twigt nog goed af ook.


Rondje Nederland voor Inloophuis

Brug n Het is een goede traditie geworden. Het wielerteam van Stichting De Brug gaat op 27 juni weer op de pedalen om geld bijeen brengen voor het inloophuis aan de Schaepmanstraat.

Door Cor de Mooy

Twaalf renners, verdeeld over drie subteams, gaan met zijn allen een slordige 1200 kilometer volgens het estafettesysteem wegtrappen. Zij weten zich gesteund door een begeleidingsteam, dat zorgt voor de inwendige fietser. Een oude, omgebouwde NZH-bus dient als mobiel rustpunt, totdat de volgende etappe zich aandient. "Als je één etappe hebt gereden, sla je er twee over. Dan heb 4 à 5 uur om te slapen en te eten en drinken", verklaart Kees van Rooijen, die de monstertocht al een aantal keer heeft gereden.

De route is verlegd, doordat de Afsluitdijk dicht is vanwege werkzaamheden. Arie Kralt is daar niet rouwig om: "Ik heb twee keer over die dijk gereden. Ik had beide keren tegenwind! Dat viel behoorlijk tegen." Nu gaat het via Zeewolde naar Drachten. Het aantal kilometers blijft overigens gewoon hetzelfde. "Dat maakt toch niet uit", aldus Kees. "Je ziet niks onderweg. Je houdt alleen je kilometerteller in de gaten. Bovendien rij je ook 's nachts."

Nieuw dit jaar is dat in Dordrecht zowel de coureurs als begeleiders over de finishlijn gaan. "Dat is wel zo mooi, want je kunt als renners niet zonder je verzorgers", zegt Arie stellig.

Donaties

Team De Brug wil 9000 euro binnenhalen. De teller loopt nog en staat terwijl dit verhaal wordt opgetekend op 6500 euro. Kees van Rooijen beveelt de actie graag aan. "Het is zo belangrijk dat het inloophuis wordt gesteund. Dit is zo vaak de eerste stap voor verslaafden naar genezing". Afgelopen zondag is er ook gecollecteerd in de diensten van de Hervormde gemeente Katwijk aan de Rijn. Wie deze actie wil steunen kan een donatie doen via www.cycleforhope.nl/team/debrug

Afbeelding