Leerlingen en ouders van leerlingen zijn in actie gekomen tegen de voorgenomen sluiting van de Muziekschool. | Foto: Piet van Kampen
Leerlingen en ouders van leerlingen zijn in actie gekomen tegen de voorgenomen sluiting van de Muziekschool. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Petitie tegen sluiting Muziekschool

handtekeningenactie n Het college van BW van Katwijk wil de gemeentelijke muziekschool opheffen per september 2020. Dit, als onderdeel van een heel pakket aan bezuinigingsmaatregelen. Alle medewerkers zouden worden ontslagen en het pand zou worden verkocht. Er blijft volgens het voorstel wel een beperkt bedrag over om muziekonderwijs toegankelijk te houden, maar daar is nog geen plan voor. De gemeenteraad beslist in de komende weken over het voorstel, te beginnen met een informatieve commissievergadering op donderdag 13 juni om 19.30 uur.

Leerlingen en ouders van leerlingen hebben zich verenigd in de Klankbordgroep leerlingen Muziekschool Katwijk. De Klankbordgroep heeft een aantal manieren bedacht waarop zij betrokkenen bij de muziekschool uitnodigen hun mening over het collegevoorstel te laten horen. Er is onder anderen een petitie gestart en er zal voorafgaand aan de raadsvergadering van aanstaande donderdag een muzikale protestbijeenkomst worden georganiseerd. Dat zal tussen 18.45 en 19.30 uur zijn, voor de ingang van het gemeentehuis (Julianastraat). De bijeenkomst zal waarschijnlijk worden afgesloten met het overhandigen van de petitie aan het college.

Het voorstel m.b.t. de muziekschool is onderdeel van de Kaderbrief, waarvan de behandeling als punt 4 op de agenda van de commissievergadering staat. Dit wordt waarschijnlijk naar voren geschoven van 21.00 naar 19.30 uur.


Twee virtuozen in ongewoon concert

muziek n We weten het: Rijnsburg Klassiek, al 17 jaar hét klassieke concertpodium van het bloemendorp, weet altijd weer te verrassen met prachtige concerten. Maar zaterdag 8 juni jongstleden was het wel zéér bijzonder door de zeldzame combinatie van harp en trombone en het bijzondere programma: Betoverende klanken uit verschillende werelden.

Rijnsburg Klassiek had niet zomaar een harpiste en trombonist binnengehaald, maar harpiste Anneleen Schuitemaker (1992) uit Katwijk en trombonist Jeffrey Kant (1992), twee virtuozen op hun instrument. Het duo, in het echt ook een stel, had een prachtig programma samengesteld met onder meer Russische liederen van Glinka, die in de instrumentatie van harp en trombone die typische Russische melancholie tentoonspreidden. Dat gold ook voor de English Folksongs van de Brit Ralph Vaughan Williams, maar dan natuurlijk typisch Engels. Verder het ontroerende Hebreeuwse Hamabdil van Bantock. Jiddische lyriek op haar best.

Schuitemaker is de gedroomde harpiste. Niet voor niets speelt ze regelmatig bij Nederlandse en Duitse toporkesten, zoals het Koninklijk Concertgebouworkest en Staatskapelle Berlin. Ze haalt alles uit dit instrument, tot en met Spaanse gitaarmuziek, zoals in Baroque Flamenco van de Amerikaanse componist Deborah Henson-Conant. Een waar spektakel, compleet met gitaar-getokkel en slagwerk op de harp zelf. Schuitemaker weet een sublieme techniek te paren aan een groot gevoel voor muzikaliteit. Verder is haar dynamiek schitterend, betoverend bijna. Hetzelfde geldt voor Jeffrey Kant die zich bijna vereenzelvigt met zijn instrument. Zo hoor je de trombone niet vaak. Alles met veel subtiliteit, waardoor het instrument zowel de stoerheid van een trompet als de lieve zachtheid van een saxofoon weet op te roepen. Als een echte jazz-trombonist toverde Kant de klanken van Bernsteins Eligy for Mippy II, dat de componist ooit voor zijn hond Mippy schreef. Speciaal voor dat doel had Anneleen een pluizige speelgoedhond op een krukje gezet.
Het duo eindigde met het hartroerende Oblivion van de Argentijns tangomaestro Piazzolla. Daarbij vormde de harp een mooi tegenwicht voor de trombone met de hoofdmelodie.

Het is spijtig dat er zo weinig muziek is voor deze unieke combinatie bestaat. Gelukkig zijn er transcripties en bewerkingen van stukken, zoals die voor cello en piano.
Dat Anneleen Schuitemaker haar eerste schreden op het muzikale pad had gezet in de Katwijkse Muziekschool maakte het extra schrijnend dat er juist in de week voorafgaand aan het concert gemeentelijke plannen bekend waren geworden om dit instituut weg te bezuinigen. Ze hield dan ook een vurig pleidooi voor behoud van de school. En dat mocht uiteraard op bijval van het publiek rekenen.

Afbeelding