De huidige Koningin Julianabrug moet dringend vervangen worden | Foto: Piet van Kampen
De huidige Koningin Julianabrug moet dringend vervangen worden | Foto: Piet van Kampen Foto:

Hoe wordt de nieuwe brug?

Brug n Vorige week dinsdagavond konden belangstellenden zich in het Pieter Groen College laten informeren over de plannen voor de renovatie van de Julianabrug die uit 1962 dateert. Tevens konden zij mondelinge en schriftelijke reacties geven. Van dat laatste werd nogal gebruik gemaakt omdat er 'zoveel mensen, zoveel wensen' zijn.

Door Piet van Kampen

Welke variant het ook gaat worden, vanaf maart van het volgende jaar volgt er een periode van overlast door de noodzakelijke omleidingen. Deze omleiding duurt 6-7 maanden. Het is niet alleen het vervangen van het brugdek maar ook het wegdek en de rijbanen, fiets- en voetpaden die erop aansluiten. Het goede nieuws voor omwonenden is dat het een vast brugdek van beton wordt. Daar komt bij dat de weg van geluidsarm asfalt wordt voorzien en daarmee hinderlijke geluidsoverlast vrijwel nihil wordt. Dit geldt voor beide varianten.

Verschillende varianten

Variant 1 houdt in dat de totale breedte 21 meter blijft met 2 keer 2 rijbanen voor het autoverkeer en één breed tweerichtingsfietspad van 4,5 meter breed aan de oostzijde. Een zelfde soort fietspad is gepland aan de oostzijde van de Biltlaan. Tussen de verschillende verkeersstromen komen schikstroken met groen. In variant 2 wordt de brug 26 meter breed met aan weerszijden van de 2 keer 2 rijbanen een fiets- en een voetpad. De doorvaarthoogte wordt 50 centimeter. hoger ten behoeve van rondvaartboten plus het karakter van de brug moet zoveel mogelijk behouden blijven. In beide varianten is een nieuwe fietstunnel aan de noordzijde ingetekend en de bestaande voetgangerstrap wordt verlegd. In plaats van tegen een (huidige) blinde wand aan te kijken staan er pijlers ingetekend zodat het een licht en ruimtelijk geheel wordt. In de varianten heeft verkeersveiligheid de hoogste prioriteit en wordt er groen in aangebracht. Over groen ontstond de nodige discussie en dat zal vast wel in de schriftelijke reacties zijn opgenomen. B&W kan zich erover buigen en met een voorstel komen waar de gemeenteraad zich over kan gaan buigen. Linksom of rechtsom, in maart 2020 wordt er aan de klus begonnen.