Het dameselftal van FC Rijnvogels werd, zoalsvte doen gebruikelijk, gehuldigd op het balkom van van gemeentehuis. | Foto: Piet van Kampen
Het dameselftal van FC Rijnvogels werd, zoalsvte doen gebruikelijk, gehuldigd op het balkom van van gemeentehuis. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Balkonscène voor Rijnvogelvrouwen

voetbal n De kers op de taart. De droom van de Rijnvogelvrouwen om op het bordes van het gemeentehuis te worden toegejuicht werd afgelopen zaterdag werkelijkheid.

Nadat wethouder Corien van Starkenburg - die zelf bij de laatste gewonnen thuiswedstrijd toeschouwer was - de vrouwen had ontvangen en met lovende woorden had toegesproken was het moment suprème daar. Een historisch moment voor de vrouwen van de Kooltuin. Nadat in 2014 de mannen op dezelfde plek waren bejubeld was het nu het vlaggenschip van de vrouwentak van de Kattuk Binse club die de heilige graal had bereikt.

In vijf jaar tijd van de tweede klasse naar de Topklasse en tussentijds ook nog de Districtsbeker te hebben gewonnen was de kroon op het werk van de mannen en vrouwen achter de schermen die dit succes mede mogelijk hebben gemaakt. Aan het begin van het seizoen schreef Anique van der Klaauw in de presentatiegids' Op naar het balkon'. Waarvan akte.


Wat betekent Hoornes aardgasvrij?

energie n Een woonwijk van 2750 woningen aardgasvrij maken is nogal wat. 'We staan voor een grote opgave' begon wethouder Jacco Knape zijn inleiding vorige week donderdag tijdens een informatieve sessie voor de Raadscommissie. De Nederlandse huizen in 2050 aardgasvrij en in Katwijk moeten er in 2021 drie wijken worden aangewezen die als eersten hiervoor in aanmerking komen. De aftrap zou in principe in de Hoornes moeten beginnen.

Door Piet van Kampen

Dat de wijk Hoornes als eerste is gekozen vroeg om nadere uitleg. Knape: 'Het is een wijk met een diversiteit aan woningen en een goede mix van de bewoners. Met de mogelijkheden van de nieuwe bronnen van warmtevoorzieningen kunnen we dit hier toepassen in de Hoornes'.

Een van die mogelijkheden is het gebruik maken van aquathermie. Dat is het warme water (het Uitwateringskanaal ligt binnen handbereik) ondergronds op te slaan en dit door een elektrische waterpomp 's winters op de gewenste temperatuur te brengen. Hier wordt in eerste instantie op gefocust en het door het Rijk voor onderzoek beschikbaar gestelde budget van 450 duizend euro wordt hieraan besteed. Geothermie, (warmtewinning uit de bodem) is nog een brug te ver en andere alternatieven zoals het gebruik maken van warmte via een pijpleiding uit het Rotterdamse havengebied en warmte uit biomassa is ook nog toekomstmuziek.


Mogelijk dat in een latere fase van een mix van beschikbare warmtebronnen gebruik kan worden gemaakt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken ziet perspectief in het project Hoornes want het stelt 4,8 miljoen in het vooruitzicht. Geld dat mogelijk ook aan bewoners ten goede kan komen als tegemoetkoming in de te maken kosten.


Ongerust

Mevrouw van Beelen, bewoonster van de Driehoek sprak namens de bewoners haar ongerustheid uit. 'Het zijn hier allemaal mensen van gemiddeld 85 jaar en sommigen hebben nauwelijks een pensioen. Waar moeten zij alles van betalen? De huizen zijn oud en slecht geïsoleerd en slecht warm te stoken. Moeten zij hun gasfornuis weg doen en andere pannen kopen om elektrisch te koken? Een landelijk voorbeeld geeft aan dat alles bij elkaar 30.000 euro gaat kosten. Waar moeten zij heen als de woning wordt aangepast?' Allemaal vragen waarop vooralsnog geen antwoord kon worden gegeven. Vanuit de raadscommissie werd aangedrongen op vroegtijdige en heldere communicatie aan de bewoners. Dit geldt ook voor alle bewoners van de Hoornes waar de wethouder met een aantal van hen mee in gesprek wil gaan. 'Ik wil weten wat er voor kennis is onder de bewoners. Hoe zij er tegenover staan. Die info hebben wij nodig om met een haalbaar voorstel te komen'. Elders in Zuid-Holland zijn ook dergelijke 'proeftuinen' en kan men wellicht van elkaars kennis gebruik maken. Tijdens de discussie kwam ook naar voren dat in Denemarken al succesvol met auquathermie wordt gewerkt. Een handvat voor de wethouder?


Ook Dunavie speelt een rol in het proces. Ook zij zal haar huurders moeten informeren doch er is nog zoveel onduidelijkheid omtrent het kostenplaatje waar iedereen uiteindelijk natuurlijk toch nieuwsgierig naar is. Pijn in de portemonnee daar zit niemand op te wachten. Op 6 juni kan de gemeenteraad zich buigen over een oordeelsvorming.