Ook wethouder Corien van Starkenburg (midden) deed volop mee. | Foto: Piet van Kampen
Ook wethouder Corien van Starkenburg (midden) deed volop mee. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Leden dansclub Sjansee gaan uit hun dak

n Nederlandse Kampioenschappen 2020 in Katwijk

stijldansen n Luid gejuich vorige week vrijdagavond in Tripodia. De leden van de dansclub Sjansee gingen helemaal uit hun dak toen wethouder Corien van Starkenburg een verrassende boodschap in petto had. Zij kon de razend enthousiaste groep een blij nieuwtje brengen: volgend jaar worden de Nederlandse kampioenschappen voor het eerst in Katwijk gehouden.

Door Piet van Kampen

Voor zover hun vaste dansavond elke vrijdag in Tripodia al een wekelijks hoogtepunt is, was dit toch wel een climax. Er werd direct een vrolijke polonaise ingezet waarin wethouder Corien zich ook niet onbetuigd liet.

Fred: 'Ik vind het ontzettend leuk' en Peter: 'we moeten het elk jaar in Katwijk gaan houden' klonk hij vastberaden. Fleur, nog nahijgend van de polonaise: 'Ik vind dit geweldig'. Ronald die helemaal uit Sassenheim komt: 'Tuurlijk is dit prachtig. Ik kom hier speciaal elke week omdat de sfeer zo gezellig is'. Niets aan toe te voegen hoe de luitjes met een beperking zich hier wekelijks uitleven met de quick step, de cha-cha-cha en andere dansen.


Plezier

Niet alleen de dansers hebben plezier. Marco van Rijn, Karin van Maren en Dineke Zwaan hebben ook lol in hun vrijwillige werk om deze medemensen een plezier te doen. Sjansee bestaat inmiddels al 36 jaar en telt momenteel 40 leden. Het voorziet in een behoefte. Jaarlijks nemen zij ook deel aan de Nederlandse kampioenschappen waar een paar jaren geleden zelfs een eerste prijs werd behaald.

Behalve het NK is het jaarlijkse gala dat dit jaar op vrijdag 7 juni wordt gehouden een hoogtepunt. Gesprekken tussen de gemeente en de NADB hebben er uiteindelijk toe geleid dat het NK voor het eerst in het westen van het land wordt gehouden en dat sporthal Cleijn Duin de locatie zal zijn waar dit evenement plaats zal vinden.

Ze zijn er nu al vol van bij Sjansee. Marco van Rijn: 'Vanaf nu moeten jullie er wel je best voor gaan doen'. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd want een luid 'Ja' was het unanieme antwoord. Ook lid worden vanaf 16 jaar: een mailtje naar dansclubsjansee@hotmail.com


Astrid van der Valk wordt edelvrouwe

benoeming n De Ridderorde van het Heilig Graf van Jeruzalem kon in het weekend van 17 en 18 mei in 's-Hertogenbosch een in onze regio bekende katholiek als edelvrouwe verwelkomen, Astrid van der Valk. Bekend om haar werkzaamheden voor de parochiekern H. Joannes de Doper in Katwijk, als vicevoorzitter van het parochiebestuur van de H. Augustinus en als adviseur in de Raad van Economische Aangelegenheden voor de bisschop van Rotterdam, werd deze Katwijkse geruime tijd geleden voorgedragen als noviet voor deze Orde. Wonende op een plek waar lang geleden mogelijk Willibrordus voet op nu Nederlandse bodem zette, kijkt ze vol trots terug op haar investituurweekend.

Astrid van der Valk: "Ik krijg er nog kippenvel van als ik denk aan het moment dat de grootprior van de Ridderorde, mgr. Antoon Hurkmans, mij opnam in de Orde en ik net als zeven andere edelvrouwen, dertien ridders en drie priesters bekleed werd met de riddermantel en het collar met het Jeruzalemkruis kreeg omgehangen. Dat vond plaats in de Sint-Janskathedraal, goed gevuld met zeker duizend kerkgangers, waaronder vele ridders en edelvrouwen. De plechtige optocht, ook wel cortège genoemd, naar de kathedraal vanaf het Jheronimus Bosch Art Center werd voorafgegaan door het Bossche gilde 'De Oude Schuts' en drie Vughtse gilden met vaandels en alles onder luid tromgeroffel en een strakblauwe Brabantse lucht. Een heerlijke traditie!"


Wat doet deze orde?

De orde telt wereldwijd ongeveer 35.000 leden waarvan er ongeveer 350 in Nederland wonen. De oorsprong komt uit de tijd van de kruistochten waar het Heilig Graf van Jeruzalem beschermd moest worden. Leden van deze Ridderorde, door het Vaticaan erkend, ondersteunen in Israël, de Palestijnse gebieden, de Gazastrook en Jordanië de bouw en het onderhoud van kerken, scholen, ziekenhuizen en andere sociale- of culturele instellingen.

Van der Valk: "We doen daarbij niet aan politiek en kijken niet naar het geloof. Zo boden we als jaargroep na afloop een financiële bijdrage aan een caritasproject, de aankoop van een minivan om jongeren tussen de Palestijnse- en Israëlische gebieden te vervoeren." Naast de caritas zijn onderlinge broederschap en verdieping van het geloofsleven de pijlers van deze Ridderorde.

"Mijn ouders zijn altijd een voorbeeld voor mij geweest, hebben mij gevormd tot wie ik nu ben. Het is daarom zo dankbaar om nu de mensen om mij heen wat terug te kunnen geven. Dienstbaar zijn aan de kerk, gemeenschap en maatschappij. Maar ook verder weg in Israël, dat heb ik op twee enerverende pelgrimages naar het Heilige Land met al mijn zintuigen al mogen beleven. Trots, dat ben ik… zeker!," aldus Van der Valk.