Knelpunt bij de Laan van Nieuw Zuid. | Foto: Piet van Kampen
Knelpunt bij de Laan van Nieuw Zuid. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Snel van Katwijk naar Leiden

Westerbaan n Vorige week dinsdag konden belangstellenden zich tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis laten informeren over het voorontwerp van het nieuw aan te leggen fietspad. Na vier sessies met een klankbordgroep werd het voorlopige plan gepresenteerd. Er kleven nog een paar kleine haken en ogen aan.

Wethouder Rien Nagtegaal leidde de bijeenkomst in. 'Toen ik met het plan werd geconfronteerd was ik direct enthousiast en met mij nog meer mensen. Naast de Tjalmaweg die verbreed gaat worden komt een geheel nieuw fietspad te liggen en dat via de Cantineweg en het nieuwe fietspad 'Westerbaan' aansluit op de Laan van Nieuw Zuid ter hoogte van de Duindoornlaan/ingang sportpark Nieuw Zuid. Het is de laatste schakel in de snelfietsroute van Leiden naar de kust. Ook is het een mooie aansluiting bij de nieuwe woonwijk op het voormalige Vliegveld Valkenburg. Daar waar enkelen vreesden dat er hangplekken langs de route zouden komen werd dit door de wethouder ontzenuwd. Ter hoogte van Overduin komt een zijtak die aansluit op de Meeuwenlaan. Er zijn nog enkele ontheffingen nodig om t.z.t. voor het definitieve ontwerp groen licht te krijgen.

Knelpunt

De klankbordgroep buigt zich in een laatste sessie nog even over het knelpunt bij de ventweg van de Laan van Nieuw Zuid en de Duindoornlaan. Met Topaz Overduin is de zaak rond met betrekking tot het verplaatsen van het hek langs het fietspad. Over duurzame verlichting met sensoren die reageren op de intensiteit van het fietsverkeer moet nog een knoop worden doorgehakt. Er zal beton worden gebruikt in plaats van asfalt. Beton is duurzamer.

Het grootste deel zal vier meter breed worden en de hoogteverschillen bedragen ca. 3,5 %. Onderzoek naar zonnepalen in de betonplaten loopt nog maar dat zal een hoger kostenplaatje met zich meebrengen. Naast het fietspad komt er een wandelpad en is er ruimte voor ruiters. Na de fase van definitief ontwerp, aanbesteding en goedkeuring door de raad en zonder bezwaren kan in het tweede/derde kwartaal van 2020 een begin met de aanleg worden gemaakt. De uitvoering zal naar verwachting vier maanden in beslag nemen.