Annette Brul. | Foto: Ted Denies
Annette Brul. | Foto: Ted Denies Foto: Ted Denies

Uit De Katwijksche Post van donderdag 16 mei

'Om het leven te omarmen, moest ik eerst alles verliezen'

Hart&Ziel n Acht jaar geleden pleegde haar man Kier zelfmoord. In dit interview vertelt VVD-raadslid Annette Brul voor het eerst uitvoerig over de dood van haar geliefde. 'Natuurlijk was ik boos. Alles was kapot. Maar woede brengt je geen stap verder.'

'Ik heb jarenlang op de automatische piloot geleefd. Mijn man had een goede baan en was actief voor de VVD. Ik hobbelde lekker mee, achter hem aan. Ik werkte parttime, deed het huishouden, zorgde voor de kinderen. Alles liep op rolletjes. Ik leefde als een prinses. Ik had nog nooit iets ergs meegemaakt.

Het gebeurde op 18 augustus 2011, deze zomer acht jaar geleden. We zaten te eten, mijn dochters en ik, toen de bel ging. Politie. Ik schrok niet, ik wist dat de oudste eerder die week getuige was geweest van een ongeluk. Die komen natuurlijk voor een verklaring, dacht ik. Ik dacht geen moment aan Kier.

We leerden elkaar als kind kennen. We zaten op dezelfde school en we woonden in dezelfde straat. Ik was net vijftien toen we wat kregen, en vanaf dat moment zijn we altijd bij elkaar gebleven. We waren in alles elkaars tegenpolen. Kier was introvert en afwachtend, hij keek eerst de kat uit de boom. Ik ben juist heel direct. Bij mij geldt: what you see is what you get. Ik heb geen dubbele bodem.

Ik wist niks van het leven, niks. Scheidingen, ongelukken, sterfgevallen: die hoofdstukken had ik overgeslagen. Ik ben heel beschermd opgegroeid. Ik kom uit een hecht gezin met vier kinderen en hardwerkende ouders. Mijn vader werkte bij bakker Heemskerk in Katwijk, mijn moeder had een baan als hulp in de huishouding. We hadden het niet breed, maar we kwamen ook niks te kort.

Het leven was een sprookje, en Kier was de prins. In mijn ogen kon hij alles. Hij was enorm gedreven en werkte zich op tot leidinggevende bij de politie. Een grote man die gezag uitstraalde. Hij zei niet veel, maar als hij wat zei, dan was het raak.

Hij is de rustigste man die ik ooit heb meegemaakt, een stuk makkelijker dan ik. Daarom was iedereen ook zo verbaasd. Boem, daar was het. Niemand had het zien aankomen.

Dit is een gedeelte van het interview in de serie
Met Hart & Ziel.