Op deze pagina wekelijks enkele artikelen uit De Katwijksche Post


Uit de krant van 16 mei

Ambtsgebed bijwonen niet verplicht

Het bijwonen van het ambtsgebed is niet verplicht. Met die zin kan de discussie van vorige week donderdagavond in de gemeenteraad over het 'afschaffen' van het ambtsgebed worden samengevat.

Hart Voor Katwijk (HVK) diende onlangs een initiatiefvoorstel in om het ambtsgebed uit de raadsvergadering te halen. Bidden mag wel in een andere ruimte in het gemeentehuis, waar iedereen dat gebed voor en na van de raadsvergadering dan 'vrijblijvend' kan bijwonen.

Volgens Leon Krijgsman van HVK maakt het ambtsgebed deel uit van de raadsvergadering en zijn raadsleden verplicht die bij te wonen. Het doel van het voorstel is dan ook, 'om het verplichtende karakter van (aanwezigheid bij) het gebied als onderdeel van de gemeenteraadsvergadering, te laten vervallen'.

Na bijna een uur discussiƫren liet Krijgsman zich overtuigen, dat het bijwonen van het ambtsgebed geen verplichting is. Hij besloot daarop het voorstel in te trekken. Het initiatiefvoorstel zou het toch niet gehaald hebben. Niet alleen de confessionele partijen CDA, ChristenUnie en SGP verwierpen het voorstel, maar ook D66, GemeenteBelangen, Fractie Smits en PvdA.


DEZE WEEK IN De Katwijksche Post

Kerkelijk n Tijd voor                mentaliteitsverandering

Verkiezingen n CU-SGP                opnieuw de grootste

Politiek n Beter meten en        weten wat het effect is                van subsidie