Rita Smit en Maria van der Plas heten senioren welkom in het Huis van de Buurt. | Foto: PvK
Rita Smit en Maria van der Plas heten senioren welkom in het Huis van de Buurt. | Foto: PvK Foto:

Het Huis van de Buurt opent zijn deuren in Zwanenburg

huiskamer n Op maandag 27 mei werd in het gebouw Zwanenburg het Huis van de Buurt geopend. Een ruimte waar kwetsbare ouderen en vooral dus alleenstaanden terecht kunnen om de vaak sombere dagen in hun leven weer kleur te geven. Met anderen in contact komen kan zo belangrijk voor hen zijn.

Door Piet van Kampen

Het zo lang mogelijk thuis blijven wonen is een streven van de gemeente. Vanuit deze doelstelling gaan Welzijnskwartier en Algemene Bond van Ouderen Katwijk (AOBK) invulling geven aan het Huis van de Buurt.

Maria van der Plas (Welzijnskwartier) werkt al 9 jaar in Zwanenburg en heeft ervaring met vele ouderen die er kwamen met name ook voor Rita Smit van het team sociale ondersteuning omdat zij een bepaalde vorm van hulp nodig hadden. 'Eigenlijk wordt nu het werk gestructureerd wat wij hier grotendeels al deden. Het is voortborduren op hetgeen hier al was en dat kan nu verder uitgroeien. We kunnen samen met de AOBK dingen op elkaar afstemmen. Door de integratie van het Huis van de Buurt kunnen wij kwetsbare en alleenstaande ouderen veel meer bieden. Zij kunnen koffie en thee drinken en van een maaltijd genieten. Alles is zeer laagdrempelig en vooral ook betaalbaar voor de deelnemers. Bovendien kunnen zij ook mee doen aan de activiteiten hier', licht Maria toe. Het Huis van de Buurt is een pilot en dit zou in de toekomst ook mogelijk op andere plaatsen zoals De Voorhof in Rijnsburg kunnen worden gerealiseerd.


Begeleiding en ondersteuning

'Onze rol is vooral het begeleiden en ondersteunen in het huis. Gelukkig hebben wij heel veel vrijwilligers om alles in goede banen te leiden. Ik ben hen dan ook zeer dankbaar want zonder hen is het bijna onmogelijk. Wij betrekken de deelnemers er zelf ook bij en dat zal een onderlinge band en saamhorigheid bevorderen. Het haalt mensen uit hun isolement De deelnemers moeten hier het gevoel krijgen dat het hun tweede huis is' geeft Maria aan. 'Wij van onze kant zullen er alles aan doen om het de gasten zo aangenaam mogelijk te maken'.
Het Huis van de Buurt is van maandag tot en met vrijdag vanaf 9.30 uur geopend.