De gemeente en de Oranjeverenigingen zijn al in gesprek over de viering van Bevrijdingsdag 2020. | Foto: PvK
De gemeente en de Oranjeverenigingen zijn al in gesprek over de viering van Bevrijdingsdag 2020. | Foto: PvK Foto:

Vrijheid ook na 75 jaar uitbundig samen vieren

n Gemeente en OV´s bereiden zich voor op volksfeest

vrijheidsjubileum n De gezamenlijke Oranjeverenigingen van Katwijk aan Zee, Katwijk aan de Rijn, Rijnsburg en Valkenburg zijn zich samen met de gemeente aan het voorbereiden op een grootse viering van 75 jaar vrijheid na de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei van het volgend jaar moet de gemeente bruisen van festiviteiten voor jong en oud.

Door Piet van Kampen

In voorgaande jubileumjaren van de viering van de vrijheid bleken bepaalde onderdelen een groot succes mede dankzij de kennis en inbreng van de verschillende OV's. De krachten voor de 75-jarige viering worden gebundeld.

'Het moet een groot volksfeest worden' benadrukte burgemeester Cornelis Visser tijdens de bijeenkomst van de betrokken partijen vorige week maandag. 'Vrijheid is niet vanzelfsprekend en we moeten het uitdragen. Er zijn al gesprekken geweest met de provincie en we willen inhaken op het landelijke programma van het Nationaal Comité 4 en 5 mei maar als gemeente kunnen we dat niet alleen. Er is een budget van € 75.000,00 en de gemeente wil ook zoveel mogelijk faciliteren. Het moet een breed feest worden, een feest voor alle leeftijden'.

'Elke dorpskern zal uiteraard het nodige vertier voor de 'eigen inwoners' verzorgen. Het plan leeft ook om iets te organiseren dat als een gezamenlijke activiteit door de hele gemeente kan worden gevierd en op een bepaald punt in de gemeente samenkomt' zo sprak woordvoerder Jan de Winter, voorzitter van de OV Katwijk aan de Rijn. Er wordt gedacht om ook de locatie van het voormalige Vliegveld Valkenburg erbij te betrekken of de Zeeweg als Bevrijdingsweg om te dopen en als locatie voor een gemeenschappelijke samenkomst te gebruiken. 'Het is belangrijk om alle programma's zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen'.

Meedenken

Het zijn niet alleen de ideeën van de gemeente en de OV's die op tafel komen om er een ware happening van te maken maar er wordt ook een beroep op de inwoners gedaan. Elke instantie, vereniging en wijkraad maar ook de individuele burger kan met een idee op de proppen komen. Hoe meer, des te beter om een er een gelikt programma van te maken. In principe is de doelstelling om te kijken naar de plannen van het nationaal Comité 4 en 5 mei viering, maar er wordt ook gekeken naar wat goed was bij voorgaande vieringen.

De bevolking moet gemobiliseerd worden en ideeën aandragen en liefst ook helpende handjes bieden. Extra sponsorgeld is ook van harte welkom om er een mooi evenement van te maken. Men kan zich melden via info@ovkrv.nl. Zijn er nog mensen die oude foto's en dergelijke hebben, meld je aan. 'De gemeente kijkt nu al uit naar een groot volksfeest' blikt de burgervader reikhalzend vooruit.


Gouden Eeuw in De Wilbert

feest n Op dinsdag 21, woensdag 22 en donderdag 23 mei hield de Bewoners-/FamilieRaad van De Wilbert alweer voor de 26e keer het jaarlijkse feest voor alle bewoners.

De ruim 170 bewoners van De Wilbert werden tijdens deze dagen extra in het zonnetje gezet en konden genieten van gezellige activiteiten, die geheel in het teken stonden van het thema van de bewonersdagen: 'De Gouden Eeuw'. Hiertoe waren onder meer de entree en de Serre in een passend jasje gestoken. De leden van de Bewoners-/FamilieRaad (BFR) waren op de Bewonersdagen gehuld in kleding gerelateerd aan de Gouden Eeuw.

Rond het middaguur werd op deze dagen een feestelijk Gouden Eeuwse maaltijd geserveerd. De bewoners kregen daarbij een button met daarop de afbeelding van het Melkmeisje opgespeld. De aankondiging van het diner werd gedaan door een ware stadsomroeper. Het voorgerecht bestond uit een Schuttersslaatje (huzarensalade). Het hoofdgerecht was een Stoofpotje van Jan Steen (pannetje met stoofvlees met daarbij pastinaakpuree, spek en tutti frutti). Het nagerecht was een Toetje van het Melkmeisje (advocaatbavarois). Naast de bewoners konden ook een familielid of andere naaste mee-eten.

Om 15.00 uur waren er op dinsdag en donderdag optredens van het zangkoor 'De Mannen van Kat-Rijn', waarbij er in de pauze natuurlijk op een hapje en een drankje werd getrakteerd. Dankzij de hulp van familieleden, gastvrouwen, vrijwilligers en de medewerkers van De Wilbert, konden de bewoners heerlijk genieten van deze dagen.

Afbeelding