Ballontrappen in Rijnsburg tijdens  afgelopen Koningsdag. | Foto: CvdS
Ballontrappen in Rijnsburg tijdens afgelopen Koningsdag. | Foto: CvdS Foto: CvdS

Uit De Katwijksche Post van donderdag 2 mei

Knape: 'Verbod ballon-oplaten'

verbod n 'Nog steeds belanden heel wat ballonnen in de natuur, bijvoorbeeld in ons mooie kustgebied. We moeten die natuur koesteren en gezond houden. Ik zou daarom graag willen toewerken naar een verbod', zegt de Katwijkse wethouder Jacco Knape van duurzaamheid. Hij reageert daarmee op het bericht van Stichting De Noordzee, dat inmiddels een kwart van de gemeenten zo'n verbod heeft.

De Noordzee laat op haar website weten succes te boeken met haar campagne 'Help mee: geen ballon in de Noordzee'.

Sinds de start van deze campagne vorige maand is het aantal gemeenten met een verbod of ontmoedigingsbeleid gestegen tot meer dan de helft. Er zijn inmiddels 85 gemeenten met een verbod (aantal gestegen van 17 naar 24 procent) en 109 met een vorm van ontmoedigingsbeleid (van 20 naar 31 procent).

Katwijk behoort tot de gemeenten met een 'vorm van ontmoedigingsbeleid', toont de website van De Noordzee. Katwijk heeft wel een verbod op het oplaten van wensballonnen. Dat zijn ballonnen die door de hete lucht van vuur - vaak een waxinelichtje of kaarsje - worden opgelaten. Dat is 'ter voorkoming van brand en ter bescherming van de duingebieden', staat in de toelichting op dat verbod APV.

Gebruik van ballonnen wordt bij evenementaanvragen vanuit de gemeente wel ontmoedigd, reageert een woordvoerster. 'Als het loslaten van ballonnen aan bod komt, wordt gewezen op de nadelen die dit met zich mee kan brengen en gevraagd of er al gedacht is aan alternatieven.'

'Dit ontmoedigingsbeleid heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat op Koningsdag in Katwijk aan Zee en Rijnsburg dit jaar geen ballonnen in de lucht zijn losgelaten. In Katwijk aan Zee is, net als vorig jaar, een kroon van heliumballonnen opgelaten die verankerd was aan een touw. Hierdoor kon de kroon na de festiviteiten weer naar beneden gehaald worden. In Rijnsburg werden lootjes in ballonnen verstopt. Kinderen gingen naar deze lootjes op zoek door de ballonnen op de grond lek te prikken. De ballonresten zijn hierna natuurlijk opgeruimd.

'De gemeente biedt ook lespakketten aan over zwerfafval aan basisscholen en middelbare scholen binnen de gemeente om de jeugd bewust te maken van de oorzaken en gevolgen van zwerfafval. 'Hierbij komt het gebruik van ballonnen en welke gevolgen het kan hebben voor het milieu als ballonnen op straat, in de berm of op het strand belanden, ook aan bod.'

Er is dus vanuit de gemeente naar organisaties toe al veel aandacht voor de vervuiling door ballonoplatingen. De wethouder vindt dat niet genoeg. 'Alleen ontmoedigen en voorlichten vind ik echter niet voldoende en zou graag willen toewerken naar een verbod.'

De Bond van Oranjeverenigingen deed vorig najaar ook een oproep om ballon-oplaten in de ban te doen, vanwege de negatieve effecten voor het milieu. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat deed begin april een oproep aan gemeenten om oplaten van ballonnen te verbieden om zeevogels te beschermen tegen plastic zwerfafval.