Vrijdag is de feestelijke openingsweek gestart van DSV|Duinrand. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Vrijdag is de feestelijke openingsweek gestart van DSV|Duinrand. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Feestelijke opening nieuwbouw Duinrand

feestweek n DSV|Duinrand, het gloednieuwe woonzorgcomplex van DSV|verzorgd leven is al vanaf september 2018 vol in bedrijf. Tot en met vrijdag 17 mei is er ter gelegenheid van de officiële opening een speciale feestweek voor bewoners, hun naasten, vrijwilligers, medewerkers en relaties.

In september 2018 konden de bewoners van Duinrand hun intrek nemen in hun nieuwe behuizing aan de Nolensstraat. Na hun verblijf in de tijdelijke huisvesting aan de Waterboslaan in Rijnsburg genieten de bewoners er ook weer van om terug te zijn in hun vertrouwde omgeving aan de rand van de duinen. Ook in de tijdelijke huisvesting was het goed toeven, vooral op het mooie terras met uitzicht op de Rijn, waar veel ouderen graag naar de voorbijvarende boten keken. De tijdelijke huisvesting wordt op dit moment weer gebruikt door de bewoners van DSV|Salem, dat nieuw gebouwd zal gaan worden.

Modern zorggebouw

Met het gereed komen van het nieuwe gebouw is gerealiseerd waar DSV|verzorgd leven zich al jaren sterk voor maakt: kleinschalige, persoonlijke en hoogwaardige zorg dichtbij, vanuit een duurzaam gebouw met innovatieve voorzieningen die voldoen aan de eisen die de nieuwe tijd stelt aan zorg en welzijn. Ouderen die dat thuis, door hun lichamelijke omstandigheden, niet meer kunnen, krijgen hier de voorzieningen om binnen hun mogelijkheden zo lang mogelijk zelfstandig en actief te blijven. In een eigen ruim en modern appartement, voorzien van de benodigde zorg. En voor cliënten met psychogeriatrische klachten biedt het nieuwe Duinrand zoveel mogelijk vrijheid terwijl zij toch in een veilige en verzorgde omgeving kunnen verblijven.

Het nieuwe complex aan de Nolensstraat bestaat uit twee aan elkaar verbonden gebouwen; een zorggebouw en een verpleeggebouw voor psychogeriatrische cliënten. Het zorggebouw heeft 5 woonlagen met 30 zorgappartementen voor intramurale zorg en 8 huurappartementen en aanleunwoningen. Het verpleeggebouw heeft 4 woonlagen met 30 woon-slaapkamers.

Per woongroep zijn de kamers rondom een gezamenlijke woonkamer gesitueerd. Op de begane grond zijn de voorzieningen met een buurtfunctie, zoals de ontmoetingsruimte met restaurant en ruimte voor de weeksluiting, dagbesteding en andere activiteiten. De twee gebouwen zijn onderling verbonden met een glazen corridor. Op het terrein is huisartsenpraktijk Van Gent gevestigd en een tijdelijke opvang voor zorg dichtbij huis voor herstel na bijvoorbeeld een operatie.
Om het gebouw is, passend in de omgeving, een bijzondere duintuin aangelegd waarmee de band van het huis en de bewoners met de visserij, de zee, het strand en de duinen nog eens extra wordt benadrukt. Voor de bewoners van Duinrand is het nieuwe gebouw inmiddels al een warm thuis geworden, met alle zorg en comfort direct bij de hand.

Openingsweek

De openingsweek van de nieuwsbouw begint met een speciale, muzikale weeksluiting. Daarna zijn er speciaal voor de bewoners, hun naasten, vrijwilligers en ook voor medewerkers tijdens de feestelijke openingsweek allerlei gezellige activiteiten, zoals een feestbingo, ouderwetse kinderspelen, een optreden van een shantykoor en een kledingshow van het Katwijks museum.

De officiële opening voor genodigden op 16 mei staat in het teken van heden en verleden en hoe uit het voormalige Gast- en Weeshuis het nieuwe Duinrand uiteindelijk is ontstaan, dat zich verder ontwikkelde tot een zeer modern, comfortabel zorggebouw voorzien van innovatieve voorzieningen. De openingshandeling wordt verricht door burgemeester Visser.


Wel een gouden Quality Coast Award maar geen Blauwe vlag

erkenning n Ook dit jaar krijgt de gemeente Katwijk een gouden Quality Coast Award voor haar inspanningen de kustgemeente zo duurzaam mogelijk te maken en te houden. De Blauwe vlag is dit jaar niet aangevraagd.

Wethouder Knape: "Ik ben, met gepaste trots, zeer blij dat we ook dit jaar weer een gouden Quality Coast mogen ontvangen voor onze Katwijkse kustlijn. Samen met vele ondernemers en verenigingen zetten we ons in om Katwijk op de kaart te zetten als mens- en natuurvriendelijke badplaats. En dat is waar het bij dit keurmerk om gaat. Natuurlijk hadden we ook heel graag een Blauwe vlag gehesen, maar helaas konden we niet aan alle eisen voldoen. Het zeewater is van prima kwaliteit om veilig in te zwemmen, maar het is niet voldoende voor de Blauwe Vlag kwalificatie. Daarom heeft Katwijk dit jaar geen aanvraag ingediend."

In 2017 kreeg Katwijk ook al een gouden Quality Coast Award. In 2015 was dit nog een zilveren award en in 2013 een bronzen variant. Quality Coast is een programma van de Europese vereniging Kust & Zee. Het doel van dit programma is badplaatsen aan te sporen duurzaam en milieuvriendelijk te werk te gaan. Het gaat om kwaliteiten zoals natuurwaarden, ecotoerisme, milieubeheer, cultureel erfgoed (monumenten en archeologie) en traditionele activiteiten, zoals musea, evenementen en volksfeesten. Ook de identiteit van de gemeente en de lokale initiatieven van burgers worden door dit keurmerk hoog gewaardeerd. Katwijk hecht veel waarde aan het keurmerk en blijft zich ook de komende jaren inzetten de award minimaal op dit niveau te behouden.