Gerrit en Corrie Kuijt regen een diamant aan hun huwelijksketting. | Foto: Piet van Kampen
Gerrit en Corrie Kuijt regen een diamant aan hun huwelijksketting. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Echtpaar Kuijt- van Duijn 60 jaar getrouwd

diamant n 'Hij was een leuke jongen' en 'zij was een leuke meid'. Deze uitspraken van Corrie (77) en Gerrit (80) waren het prille begin van een langdurige band die nimmer werd verbroken. Een verbintenis voor het leven die op 2 mei 1959 door de beide echtelieden werd gesloten.

Door Piet van Kampen

Dat Gerrit en Corrie geboren en getogen Katwijkers zijn spreekt voor zich gezien de achternamen van beiden. Het was op een zonnige dag dat het toen jonge stel elkaar bij de Watering ontmoette en elkaar aanspraken. 'Hij greep mij om mijn middel' lacht de bruid en 'ik heb haar nooit meer losgelaten' voegt de diamanten bruidegom er ogenblikkelijk aan toe. Het gezellige gesprek vindt plaats in de Sjanshoek van Overduin waar Gerrit sinds januari van dit jaar liefdevol wordt verzorgd. 'Elke middag bezoek ik hem' vertelt Corrie die samen met haar echtgenoot vier kinderen het levenslicht lieten aanschouwen. Vier zonen, Klaas, Gerrit, Jaco en Dirk die voor het nageslacht van 14 kleinkinderen zorgden en hun kinderen later voor 2 achterkleinkinderen. 'Er zijn er nog 2 op komst' laat Corrie blij weten.


Zeeman

Na de huwelijksdag trok het paar aanvankelijk in bij de ouders van Gerrit in de Joost Banckertstraat en later bij de ouders van Corrie aan de Paul Krugerstraat. Hun eerste eigen woning betrokken zij aan de Tademastraat en na de vierde gezinsuitbreiding verhuisden zij naar de Jan Tooropstraat. Via de Van Lierestraat en de Rijnmond belandden zij bij hun huidige stekkie aan de Nassaudreef.

De heer des huizes zat eerst op de grote vaart maar verdiende later de kost op zee als visser en machinist tot aan het pensioen toe. 'Het was altijd feest voor de kinderen als ik thuis kwam' vertelt Gerrit. Hij hield van lezen en Corrie hield het lichaam fit met gymnastiek.

Een vakantie in Griekenland was leuk maar het ultieme genot beleefde het echtpaar op hun eigen zeilboot. 'We voeren veel op het IJsselmeer maar een tocht naar Dover in Engeland was helemaal geweldig. Ik vond het zeilen fantastisch' blikt Gerrit terug op die mooie tochten. 'We hebben ons nooit verveeld' vertelt Corrie. Zowel de huwelijksboot als de zeilboot voeren een juiste koers voor het paar dat een mooi leven heft gehad. Het feest werd met de hele familie op een partyboot gevierd.


'Feiten in het mijnenveld'

lezing n Hans Jaap Melissen is een van de meest ervaren Nederlandse oorlogsverslaggevers. Hij kent de wereld van nepnieuws, fakeberichten en hoaxes maar wat goed. Hoe filter je wat waar is en wat niet? Hoe kom je aan goede informatie? Op maandag 20 mei om 20.00 uur vertelt hij in Bibliotheek Katwijk over zijn zoektocht naar de feiten in het mijnenveld van oorlog en sociale media.

In tijden van oorlog sneuvelt de waarheid als eerste. Met de komst van sociale media is het boven tafel halen van de waarheid alleen maar moeilijker geworden. Maar tegelijkertijd biedt sociale media nieuwe kansen voor de oorlogsverslaggeving.

Hans Jaap Melissen, in 2012 onderscheiden als journalist van het jaar, reist voor de publieke omroep naar o.a. Irak, Syrië, Afghanistan en Afrika. De laatste jaren is zijn werk gevaarlijker geworden. 'In 2011 werden we in Libië nog juichend binnengehaald door de opstandelingen. Een paar jaar later moesten we in Syrië uitkijken dat we niet werden ontvoerd en onthoofd door IS.' Melissen zal aan de hand van videobeelden laten zien dat niet alleen de oorlogsjournalist steeds meer gevaar loopt, maar dat ook de journalistiek in zijn geheel steeds vaker onder vuur ligt. Nieuwe media, zoals de 360-gradenvideo waarmee Melissen verslag legde van de strijd om Mosul, en Virtual Reality bieden nieuwe kansen om de waarheid in beeld te brengen in tijden van oorlog.
Over hoe IS in het Midden-Oosten een terreurstaat kon opbouwen met vertakkingen wereldwijd, kunt u lezen in het boek 'IS, Tot Alles in Staat' van Hans Jaap Melissen dat ook te leen is bij de bibliotheek.

De lezing van Hans Jaap Melissen is tot stand gekomen in samenwerking met Bibliotheek Bollenstreek en is onderdeel van een lezingenreeks genaamd de Bollenstreek Betogen. Bezoek op 14 mei ook de lezing van Joris Luyendijk of op 23 mei van Charles Groenhuijsen in Bibliotheek Bollenstreek. Voor meer informatie: www.bibliotheekbollenstreek.nl

Toegangskaarten zijn te koop via de kaartverkoop op www.bibliotheekkatwijk.nl en in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Prijs voor bibliotheekleden € 6,00 en voor niet-leden € 8,00.

Afbeelding