Uit De Katwijksche Post van donderdag 2 mei

Twaalf biedingen op marinebarak

barak n Er zijn twaalf biedingen gedaan op barak 108, de eerste 'oorlogsbarak' van het barakkendorp langs de Wassenaarseweg, die te koop is gezet door het Rijksvastgoedbedrijf (RVB).

Dat laat een woordvoerder van het RVB desgevraagd weten. Er kon tot vorige week woensdag worden geboden op het solitair staande legeringsgebouw aan het begin van de Wassenaarseweg, vlakbij de Kooltuinweg.

Er was vooraf grote interesse voor de barak. Op de twee bezichtigingsdagen in maart zijn zo'n tweehonderd belangstellenden geweest, vertelt makelaar Dennis de Rooij van Basis Bedrijfshuisvesting, die namens het RVB de verkoop doet. Dat heeft geleid tot een aantal vervolgafspraken in bijzijn van bijvoorbeeld een architect.

Het pand is samen met alle barakken aan de oostkant van de Wassenaarseweg eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Die gaat de barakken naar verwachting de komende tijd stuk voor stuk verkopen. Deze barak, waar ten tijde van het Marinevliegkamp Valkenburg de Koninklijke Marechaussee was gestationeerd, is de eerste die te koop is gezet. Het pand zonder verdieping is ruim 200 vierkant meter groot en staat op een kavel van ruim 5.325 vierkante meter.

De 'oorlogsbarak', zoals het gebouw op een groot bord langs de kant van de weg wordt aangeprezen, is gebouwd rond 1940 door de Duitsers. Samen met de andere barakken moest het vanuit de lucht lijken op een boerendorp in de hoop dat het naastliggende militaire vliegveld minder op zou vallen.

Het is, net als de andere barakken, door de gemeente aangewezen als gemeentelijk monument. De bestemming is bedrijfsmatig. Als de nieuwe eigenaar er wil gaan wonen, dan is daar vergunning voor nodig van de gemeente.


Op deze pagina tonen wij u elke week enkele artikelen uit De Katwijksche Post.