Wethouder Corien van Starkenburg (derde van rechts) met medewerkers van Meerlanden en gemeente Katwijk. | Foto: CvdS
Wethouder Corien van Starkenburg (derde van rechts) met medewerkers van Meerlanden en gemeente Katwijk. | Foto: CvdS Foto: CvdS

Uit De Katwijksche Post van donderdag 25 april

De kringloop van het GFT-afval: het begin van iets moois

GFT n Het restafval moet uit het GFT gehaald worden. Het aanleveren van schone stromen is zo belangrijk. Het is het begin van iets moois. Samen moeten we sneller naar een circulaire economie.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Deze boodschap kreeg wethouder Corien van Starkenburg vorige week woensdagochtend mee tijdens een bezoek aan afvalinzameling- en verwerkingsfabriek Meerlanden in Rijssenhout.

Samen met een aantal medewerkers liet zij zich informeren waarom het afval, met name GFT, nog beter gescheiden kan worden. Tijdens deze rondleiding bij grondstoffenleverancier Meerlanden werd de Kringloop van het GFT afval getoond. Het ingezamelde GFT-afval van de gemeente Katwijk wordt als eerste naar het Vuilafvoerbedrijf in Voorhout gebracht. Hier wordt het tijdelijk opgeslagen en wordt uiteindelijk naar de Groene Energiefabriek in Rijsenhout gebracht.

Just Zandhuis, directeur Klant en Operatie van Meerlanden, bevestigde tijdens een presentatie dat het afval beter kan worden aangeboden. Bijvoorbeeld het PMD-afval: plastic verpakkingen, blik en drinkpakken. Hoe minder vocht er in het afval zit, hoe beter dit kan worden verwerkt. Ook is er bij mensen nog onvoldoende besef en kennis wat precies in welke bak mag. 'Hier is nog veel te winnen', aldus Zandhuis.

Als voorbeeld gaf Zandhuis de gemeente Lisse. Hier is een aantal jaar geleden het omgekeerd afvalinzamelen gecombineerd met diftar ingevoerd. Hierdoor bevorder je een betere afvalscheiding met een financiële prikkel. Dit loopt in Lisse goed en heeft een hoge afvalscheiding frequentie opgeleverd. Zandhuis benadrukte, dat afvalscheiding maatwerk is, maar het begint allemaal bij bronscheiding en goede voorlichting. 'Voor Katwijk staat alles nog open. Belangrijk is dat de verschillende afvalstromen goed en schoon worden ingeleverd', aldus Van Starkenburg.

Tijdens de rondleiding werd nog eens duidelijk wat er allemaal van het ingezamelde GFT-afval kan worden gemaakt.

Meer informatie over dit werkbezoek? Luister naar Katwijksche PostCast via Soundcloud of allesoverkatwijk.nl

Gert-Jan Klaasse Bos, manager Vergisting en Compostering bij Meerlanden, toonde trots het verwerkingsproces van het GFT. Als eerste wordt het aangeboden GFT naar een Vergister gebracht. Dit proces duurt drie weken. Een deel hiervan wordt biogas, en middels een warmteproces wordt hier groengas van gemaakt, dat aan een openbaar gasnet kan worden toegevoegd. Zo rijden de vuilniswagens van Meerlanden op dit groene gas.

Een ander deel wat uit de Vergister komt, gaat naar de composteringstunnel. Door onder andere het toevoegen van warmte en CO2 wordt het ontstane gas vervoerd naar de glastuinbouw. Het condenswater wordt opgevangen en kan worden gebruikt voor een pekelwagen en veegwagen.

Klaasse Bos: 'Dit proces laat zien dat afval geen afval meer is, maar grondstoffen die na recycling en verwerking als nieuwe producten teruggebracht worden in de kringloop. De vraag naar grondstoffen en energie neemt wereldwijd toe, de beschikbaarheid neemt af. Daarom is het zo belangrijk dat wij allemaal ons afval scheiden'.

Missie

Ook wethouder Van Starkenburg heeft deze missie. De gemeente is druk bezig om de inwoners van de gemeente Katwijk bewust te maken om het huishoudelijk afval goed én gescheiden aan te leveren. Begin dit jaar heeft ze, samen met haar medewerkers, de verschillende wijken bezocht en zijn er gesprekken met inwoners geweest. In onze gemeente halen we per inwoner 59 kg GFT-afval op. Er blijft nog 63 kg in ons restafval achter. 'Dat is te veel. We moeten ons afval beter gaan scheiden. En dat begint bij de bron, bij de mensen thuis. Met elkaar moeten we tot een ander gedrag komen', aldus Van Starkenburg.