Schoolkinderen brengen een bloemengroet aan de oorlogsslachtoffers. | Foto en tekst: Piet van Kampen
Schoolkinderen brengen een bloemengroet aan de oorlogsslachtoffers. | Foto en tekst: Piet van Kampen Foto:

Indrukwekkend en ingetogen

herdenking n De twee minuten stilte ter nagedachtenis van hen die in diverse oorlogen het leven lieten lijken het ultieme moment van verbondenheid. Katwijkers kunnen feesten maar op de vierde mei om 20.00 uur laten zij zich van een andere kant zien. De keerzijde van het leven. Op gepaste, respectvolle en ingetogen wijze de jaarlijkse dodenherdenking muisstil bijwonen.

De stilte na het taptoesignaal werd slechts op natuurlijke wijze door enkele flinke windvlagen enigszins aangetast maar was geen dissonant tijdens het indrukwekkend samenzijn. Goed om te zien dat er ook veel jongeren aanwezig waren. Zij hebben de verhalen over de dood en verderf die de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen nadien met zich meebrachten van hun ouders of grootouders mee gekregen. Of er wordt terecht op de scholen aandacht aan besteed. De vrijheid die wij als Nederlanders dagelijks als zo gewoon ervaren is een groot goed dat gekoesterd moet worden. Die vrijheid moet aan volgende generaties worden doorgegeven. Het is derhalve een goede zaak dat er ook 17 scholen deelnamen aan de bloemen- en kranslegging bij het monument de Leeuw. Tijdens de plechtigheid speelde de Christelijke Muziekvereniging UNI gepaste muziek.

Zoals elk jaar was er voorafgaand aan de kranslegging een herdenkingsdienst in de Dorpskerk in Katwijk aan de Rijn. Kamerkoor Cantilene verzorgde enkele mooie nummers en kinderen van de basisscholen De Krulder, de Gaspard de Colignyschool en de Prins Willem Alexanderschool lazen gedichten voor. Burgemeester Cornelis Visser ging tijdens zijn toespraak terug in de geschiedenis en hoe de Twee Wereldoorlog er is gekomen. 'Waren ze in democratisch Duitsland blind of was het de slechte economie die de Jodenhater Hitler aan de macht bracht?'

Hij refereerde ook aan de voor ouderen bekende verzetsstrijder Johannes Post en de onlangs in het gemeentehuis herdachte Pieter Maaskant die er werd vermoord. Een van de 50 miljoen slachtoffers wereldwijd. Vrijheid en veiligheid voor vluchtelingen uit oorlogslanden die zij in Katwijk ervaren. 'Wij moeten zuinig zijn op onze democratie en ons vrije land'.