Willem en Mien Hoek delen al 70 jaar lief en leed. | Foto: Piet van Kampen
Willem en Mien Hoek delen al 70 jaar lief en leed. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Unieke huwelijksmijlpaal voor Willem en Mien Hoek

Platina n Zeventig jaar lief en leed met elkaar delen is iets dat slechts weinig echtparen is gegeven. Willem Hoek en Mien Hoek- Houwer, beiden 94, mochten op zaterdag 27 april de dag herdenken waarop zij elkaar zeventig jaar geleden elkaar eeuwige trouw beloofden. 'Dat we dit nog mogen meemaken' klinkt Mien dankbaar.

Door Piet van Kampen

In hun knusse woning aan de Gasthuishof blikken zij terug op een lang huwelijksleven waarin de kinderen Arend, Willie, Bertha en Wim het levenslicht zagen. Het echtpaar werd tevens de gelukkige groot- en overgrootouders van 14 kleinkinderen en 11 achterkleinkinderen. Samen met hen, vrienden en familie gaan zij dit bijzondere feest op 11 mei met een dinerbuffet vieren.

Willem is een geboren Katwijk-Zeeër en Mien kwam in Katwijk Binnen ter wereld. Op latere leeftijd ontmoetten zij elkaar tijdens een wandeling op de Zeeweg nabij het viaduct over de provinciale weg. De ontmoeting sloeg een brug tussen die twee. 'Anders had ik hier niet gezeten', grapt Willem die 2½ jaar als militair tijdens de oorlog in toenmalig Nederlands-Indië diende. Ondanks zijn afwezigheid bleef Mien hem trouw.

Na de huwelijksdag trok het jonge stel in bij de ouders van Willem in De Waal Malefijtstraat om vervolgens naar de Baron van Wassenaarlaan te verhuizen waar Arend en Willie werden geboren. Later werd een woning in de Meidoornstraat betrokken waar de twee andere kinderen ter wereld kwamen. Hier heeft het echtpaar de langste tijd van hun leven doorgebracht voordat zij tien jaar geleden naar de Gasthuishof verhuisden. 'We wonen prachtig hier', vindt het paar eensgezind.

De heer des huizes verdiende eerst de kost als hovenier om later als visser de zee te kiezen. 'Ik heb altijd een vrij leven gehad', bekent de bruidegom en hij knikt waarderend naar zijn echtgenote.


Leuke uitjes

Mien deed veel verenigingswerk en zat in een damescomité. Manlief vond veel vertier in zijn volkstuin. Samen bewaren zij mooie herinneringen aan vakanties in Oostenrijk maar vooral van het bezoek aan een vriendin in Amerika. 'Dat was een hele mooie ervaring' blikt Mien terug op het bezoek aan haar vroegere vriendin.

Het paar vormt een hecht stel 'en we zijn nog gek op elkaar', wil Mien wel weten. 'We hebben begrip voor elkaar en ik waardeer haar. Met de liefde zit het wel goed', vult Willem haar aan. Daar is geen speld tussen te krijgen.