Een verzameling 'jutzooi'. De oogst van een doordeweekse dag buiten het seizoen. | Foto en tekst: Gieny van Asten-Westra
Een verzameling 'jutzooi'. De oogst van een doordeweekse dag buiten het seizoen. | Foto en tekst: Gieny van Asten-Westra Foto:

Opgejut

Jutzooi n 'Zo noemen we zwerfafval wat we op het strand vinden. Op de foto is te zien wat we zoal aantreffen op een doordeweekse dag. En dan is het niet eens hoogseizoen. En dit noemen we een 'beetje' rommel. In de winter is het strand relatief 'schoon'. Maar dat is logisch, want dan zijn er ook niet zoveel bezoekers die het strand 'bevuilen'.

Alleen als er een storm is geweest wil er nog wel meer afval Ășit zee vandaan komen. Dat hebben we afgelopen winter meegemaakt. Toen zijn we niet 2 keer in de week gaan 'jutten' maar elke dag, omdat het strand vol lag met groot en klein afval.
Buiten dat vinden we dan ook interessante dingen zoals, barnsteen, botten en wervels van dieren en exotische schelpen. Het is dus niet alleen maar ellende wat we aantreffen maar dat wil niet zeggen dat we daarom op onze lauweren kunnen rusten. Helaas is men nog niet bewust wat het met het milieu doet als we ons afval laten slingeren en niet deponeren in de daarvoor bestemde bakken.'