Kristy Hamberg (Voedingscentrum) overhandigt de Gezonde Schoolkantine Schaal aan Ina van Beelen.  | Foto: PR
Kristy Hamberg (Voedingscentrum) overhandigt de Gezonde Schoolkantine Schaal aan Ina van Beelen. | Foto: PR Foto:

Vakcollege Rijnmond gaat voor gezond

jogg n Op dinsdag 16 april heeft Erik Hazenoot, directeur van Vakcollege Rijnmond, een watertappunt speciaal voor leerlingen geopend. De opening van het watertappunt gebeurde door symbolisch de eerste waterflesjes te laten vullen door vertegenwoordigers van organisaties die dit mogelijk hebben gemaakt. Daarnaast ontving Vakcollege Rijnmond deze dag voor de vijfde keer op rij de Gezonde Schoolkantine Schaal van het Voedingscentrum.

In 2018 heeft Vakcollege Rijnmond vanuit het Rabobank Wensenfonds een bijdrage ontvangen voor de realisatie van het watertappunt. De organisatie Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) stimuleert water drinken onder jongeren en hebben de bijdrage verhoogd waardoor alle leerlingen van Vakcollege Rijnmond ook een navulbaar waterflesje konden ophalen.

Wereldwijd onderzoek toont aan dat kraanwater drinken gezond is. Eén suikerhoudend drankje minder per dag leidt al tot gewichtsafname bij schoolkinderen. Daarbij signaleren docenten dat leerlingen die overgestapt zijn op water drinken zich beter en langer kunnen concentreren. Door de flesjes aan te bieden besparen onze leerlingen niet alleen het geld om waterflesjes aan te schaffen maar is er ook een besparing van 2000 plastic flesjes per week die anders op de afvalberg belanden.

Water drinken is iets wat vanuit het Voedingscentrum ook gestimuleerd wordt. Zij zetten zich in voor gezonde schoolkantines. Het initiatief van het watertappunt heeft eraan bijgedragen dat Vakcollege Rijnmond ook dit jaar weer de gouden Gezonde Schoolkantine Schaal in ontvangst mocht nemen. Een mooi bekroning op het werk van kantinemedewerkster Ina van Beelen. Albert Heijn aan de Zeilmakerstraat heeft voor alle leerlingen gratis fruit ter beschikking gesteld om dit te vieren.


Roxane van Iperen vertelt het verhaal over twee verzetszussen

lezing n In de vroege meidagen komt de Tweede Wereldoorlog bij veel mensen weer beeldend in de herinnering. Schrijfster Roxane van Iperen komt op maandag 6 mei om 20.00 uur in de Hoofdbibliotheek vertellen over haar boek 't Hooge Nest. De titel verwijst naar de naam van een villa in 't Gooi die tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de grootste onderduikadressen in Nederland was. Het is ook het bloedstollende en moedige verhaal over twee ongelooflijk dappere Joodse zussen.

In 2012 verhuist schrijfster Roxane van Iperen naar een villa in de bossen van Naarden. Tijdens een verbouwing komt ze achter de verbijsterende geschiedenis van het huis: het blijkt een belangrijk onderduikadres te zijn geweest, gerund door de twee joodse verzetszussen Brilleslijper. Van Iperen schreef het bijzondere verhaal op in haar boek 't Hooge Nest.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee joodse zussen - Janny en Lien Brilleslijper - een van de grootste onderduikadressen in Nederland: 't Hooge Nest. Terwijl de laatste joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het ging door, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. Toch wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank. 't Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.


Roxane van Iperen (1976) is jurist en publicist. Ze schrijft voor o.a. Vrij Nederland, Het Financiële Dagblad, NRC Handelsblad, Het Parool en De Morgen. In 2016 was ze gastcorrespondent Brazilië voor De Correspondent en verscheen haar roman Schuim der aarde, waarmee ze de Hebban Debuutprijs won. Voor VN schrijft ze onder andere over machtsstructuren en de vermenging van de private en publieke sector.

In de pauze verzorgt Boekhandel Van der Meer de boekverkoop en is er tijd om een boek te laten signeren. Toegangskaarten zijn te koop via de kaartverkoop op www.bibliotheekkatwijk.nl en in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Prijs voor bibliotheekleden € 6,00 en voor niet-leden € 8,00.

Roxane van Iperen | Foto: Jan Willem Kaldenbach