De stoomtrein aan het Valkenburgse Meer gaat vanaf zaterdag weer ijden. | Foto: Gert Sluijters
De stoomtrein aan het Valkenburgse Meer gaat vanaf zaterdag weer ijden. | Foto: Gert Sluijters Foto:

Stoomtrein start nieuw seizoen

Smalspoor n Vanaf zaterdag 20 april opent Stoomtrein Katwijk Leiden weer haar deuren voor een nieuw rijseizoen.

Vanaf het Paasweekend tot en met het laatste weekend van september vertrekt op zaterdag en zondag vanaf 11.00 uur om elk heel uur een stoomtrein. De laatste stoomtrein vertrekt om 16.00 uur. Teruggekomen op het station kan aansluitend een rit gemaakt worden met een dieseltrein die open manschappenwagens voorttrekt.

Bezoekers komen binnen via het historische stationsgebouw. Elk uur staat een dampende stoomlocomotief klaar voor een nostalgische rit langs het Valkenburgse Meer. Een half uur lang heb je vanuit de rijtuigen zicht op een van de laatste stukjes natuur in dit drukke gebied. De treinrit eindigt naast het oude Marinevliegkamp Valkenburg. De stoomlocomotief wordt hier losgekoppeld en rijdt langs de bezoekers naar het andere einde van de trein om de terugrit te kunnen beginnen. Het rangeren van de trein is een fotogeniek schouwspel.

Als de stoomtrein weer terug is op het station volgt een tweede treinrit. Dit keer niet in gesloten rijtuigen, maar op houten bankjes op onderstellen van historische kipwagens achter een oude motorlocomotief. Het museum grijpt met deze open trein terug naar haar beginperiode in de Katwijkse duinen toen er nog geen rijtuigen waren.

Zes jaar geleden is deze primitieve trein uit de beginperiode van stal gehaald. Bezoekers vonden deze tweede treinrit zo leuk dat het nu een vast onderdeel is van ons programma. Eindpunt van deze rit is de 'schatkamer' van het museum. In het depot zijn locomotieven, wagens en onderdelen opgeslagen die nog wachten op restauratie.

Het Buitenmuseum is een compleet openluchtmuseum, waarin je je terug waant in de eerste helft van de vorige eeuw. Het station is een kopie van het tramstation in Gorssel. De voorbeelden voor de rijtuigloods en stoomlocomotiefloods stonden ooit in Doetinchem. De motorlocomotieven staan in een loods die is gebaseerd op een voorbeeld bij een Gelderse steenfabriek. Midden in het grote Buitenmuseum staat een complete tuinderij. Net als bij de historische gebouwen, mag je ook hier naar binnen. Ook in de tuinderij ligt spoor.

De meeste mensen eindigen hun bezoek in onze grote museumhal waar de pronkstukken uit de collectie staan. Kinderen kunnen hier spelen met modeltreinen. Op het gezellige binnen- of buitenterras kun je nagenieten met een kopje koffie, thee of een frisdrankje. Er draaien op meerdere plaatsen films waarin je de geschiedenis van het materieel kunt zien.

Alle informatie is te vinden op www.stoomtreinkatwijkleiden.nl