Van links naar rechts Louis van Schie, Cees de Vos, Henriëtte van den Anker en Ivo Vittali. | Foto: PR
Van links naar rechts Louis van Schie, Cees de Vos, Henriëtte van den Anker en Ivo Vittali. | Foto: PR Foto:

Een Strop voor de Zee

milieu n In samenwerking met De Porseleinkast is Operatie Jonas 'Plastic: een Strop voor de Zee' gestart. De actie heeft als doel de inwoners en ondernemers van de gemeente Katwijk bewust te laten worden van de plastic soep in de oceanen.

Het idee van 'Plastic: Een Strop Voor De Zee' kwam van de Katwijkse winkelier Henriëtte van den Anker van De Porseleinkast. Zij benaderde Operatie Jonas met de vraag wat een winkelier kan ondernemen om ook aandacht te vragen voor de plastic soep. Voor De Porseleinkast en Operatie Jonas was het al snel duidelijk dat het leuk zou zijn om iets te doen rondom het hergebruik van materialen.

Bijna elke man heeft wel een aantal stropdassen die in een kast liggen te verstoffen en soms wel meerdere decennia oud zijn. Zonde vindt Henriëtte, want met deze stropdassen kunnen mooie dingen worden gemaakt en zo goede projecten worden gesteund.
Mensen kunnen hun oude stropdas(sen) inleveren bij De Porseleinkast in Katwijk, waar een groep mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking de ingezamelde stropdassen zullen gebruiken om een mooi kunstwerk te maken. Dit kunstwerk zal in naam van Operatie Jonas overhandigd worden aan de wethouder en tentoon worden gesteld op een bekende Katwijkse locatie.

Na de actie krijgen de stropdassen een goede eindbestemming bij organisaties zoals Sympany. De stropdassen zullen dan naar een sorteercentra worden gebracht waar de stropdassen gesorteerd en beoordeeld zullen worden. De stropdassen kunnen op twee manieren hergebruikt worden. Een deel zal verkocht worden waarbij de netto-opbrengst naar een goed doel gaat. Ook zal een deel van de stropdassen naar de textielrecycling gaan om gebruikt te worden voor het maken van kleding of andere producten.

Men kan stropdassen op donderdagen, vrijdagen en zaterdagen tussen 10.00 en 17.00 uur inleveren bij De Porseleinkast, Voorstraat 66. Meer weten? Ga dan naar www.operatiejonas.nl/stropvoordezee


Grip op de Knip biedt gratis cursus

Financiën n Ga ik wel juist om met geld? Hoe breng ik mijn administratie op orde en hoe breng je je inkomsten en uitgaven in evenwicht? Grip op de Knip biedt voor deze klemmende vragen een gratis, laagdrempelige cursus aan, die op 7 mei in de bibliotheek Hoornes/Rijnsoever van start gaat.

In vier bijeenkomsten leren cursisten hoe ze hun administratie op orde kunnen brengen en hun inkomsten en uitgaven in balans kunnen krijgen. Cursusleider, Alex Ramakers is medewerker bij de vrijwilligersorganisatie Grip op de Knip, de organisatie die Katwijkers helpt hun (dreigende) schulden op te lossen.
Veel mensen hebben er baat bij om inzicht te krijgen in zaken zoals het overzichtelijk maken van de administratie. Maar ook: hoe breng je je inkomsten en uitgaven in evenwicht, hoe maak je een begroting en een budgetplan en hoe voorkom je schulden.
Ook onderwerpen als het aanvragen van zorg- en huurtoeslag, hoe werkt de belastingdienst en hoe kan ik gebruik maken van de vele subsidies komen aan de orde.
Overzicht in je uitgaven, weten waar je geld blijft, voorkomt veel stress en geeft rust. De laagdrempelige cursus is vooral praktijkgericht en toegankelijk voor iedereen.

De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten en wordt gegeven op de maandagmiddagen 6, 13, 20 en 27 mei in de bibliotheek Hoornes/Rijnsoever (Hoorneslaan 297) steeds van 13.00 uur tot 15.30 uur. Belangstellenden kunnen zich opgeven aan de balies van de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en via www.bibliotheekkatwijk.nl of alex@gripopdeknipkatwijk.nl De cursus is gratis.


Sint en Pietenactie zoekt initiatieven

actie n Sint en Pietenactie Katwijk is na ruim 20 jaar een begrip in de KRB-gemeente en zelfs daarbuiten te noemen. Met een enorme groep betrokken vrijwilligers maken zij ieder jaar het Sinterklaasfeest en pakjesavonden tot een onvergetelijk feest bij bij talloze particulieren, basisscholen, sportverenigingen, bedrijven en tal van instellingen met een bijzondere doelgroep. Ook de jaarlijkse lichtjesoptocht met vele honderden bezoekers en de intocht van de goedheiligman nemen ze voor hun rekening. Alle opbrengsten van de stichting gaan naar een goed doel.

Vorig jaar heeft het bestuur het Sint en Pietenactie Donatiefonds opgericht, om zo meerdere lokale initiatieven een financiële bijdrage te schenken. Er is op een feestelijke avond in oktober 2018 maar liefst voor € 8500,- aan giften uitgedeeld aan een tiental mooie inzendingen. Het is prachtig om niet één goed doel blij maken met hun opbrengsten, maar meerdere goede initiatieven in de regio. Juist omdat deze kleinschalige initiatieven geen subsidie ontvangen, maar wel veel goeds doen in de samenleving.

Vanaf heden opent het Sint en Pietenactie Donatiefonds weer de brievenbus en e-mailbox voor nieuwe initiatieven die aanspraak willen maken op een mooie donatie. Alle particulieren, verenigingen, scholen enz. met een goed idee welke uitgevoerd wordt in Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg of Noordwijk en gericht op kinderen, kunnen een aanspraak doen op het donatiefonds. Initiatieven kunnen zich aanmelden tot en met 31 mei op www.sintenpietenactie.nl Hier zijn ook de voorwaarden te vinden. Aanvragen die in aanmerking komen voor een donatie worden begin september op de hoogte gesteld.