Vorige maandag werd een herdenkingstegel gelegd boven de tijdcapsule in Aquamar. | Foto: Piet van Kampen
Vorige maandag werd een herdenkingstegel gelegd boven de tijdcapsule in Aquamar. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Tegel boven tijdcapsule in Aquamar

zwembad n Ergens onder een herdenkingstegel in de entreehal van zwembad Aquamar ligt een tijdcapsule. Deze tegel werd vorige week maandag gelegd door ex-wethouder Krijn van der Spijk, wethouder Adger van Helden, ex-directeur van Sportbedrijf Katwijk Dick van der Bent en de huidige directeur Vincent Venloo.

Door Piet van Kampen

Van der Spijk was op 22 februari 2017 de man die in de regen en de blubber de tijdcapsule mocht begraven. Een jaar later mocht hij het nieuwe zwembad officieel openen. Zijn derde officiële handeling mocht hij als ex-wethouder verrichten omdat hij bij de bouw nauw betrokken was. Dit laatste simpele klusje verrichte hij met zijn bekende glimlach en samen met het drietal vermelde andere heren.

'Geen mens kan om de tegel heen', weet wethouder Van Helden zeker. 'Hieronder liggen herinneringen begraven, goed voor de geschiedenis. 'Ik weet nog goed dat de tijdcapsule in de modder werd begraven en wat er in de capsule werd gestopt. Hij zal hier liggen tot in de eeuwigheid', klonk het met het nodige optimisme want ook het nieuwe Aquamar zal vast niet het eeuwige leven hebben.

Of de capsule ooit nog een keer 'boven water' komt is nog maar de vraag en dat zal de huidige generatie op zeker niet meer beleven. De capsule bevat herinneringen aan het verleden van het oude zwembad zoals zwemdiploma's, zwembandjes, zwembrillen, een flesje water uit het oude zwembad, foto's en oude verhalen.


Vieringen in de Stille Week bij De Rank

Lijdenstijd n De vieringen op Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag (aanvang om 19.30 uur) vormen samen één doorlopende viering. Zo ontbreekt de zegen aan het eind van de dienst op donderdag en vrijdag, de dienst is immers nog niet afgelopen. Het centrale thema is 'Een nieuw begin'.

Op Witte Donderdag wordt gezamenlijk een maaltijd van brood en wijn gehouden. Ieder is welkom om hieraan deel te nemen. In deze tafelviering wordt het brood gebroken en gedeeld als herinnering aan ongedesemd brood, dat het volk Israël at in de nacht voor de uittocht.

Op Goede Vrijdag gedenkt men het lijden en sterven van de Heer. Er wordt in stilte begonnen. Het lijdensverhaal wordt gelezen en overdacht, Dit deel van de viering heeft vooral een meditatief karakter. De lezingen worden afgewisseld met liederen en stiltes. De kleur is paars, kleur van boete en inkeer. Aan het einde van deze bijeenkomst dooft het licht en speelt het orgel ingetogen. De Paaskaars wordt de zaal uitgedragen in verwachting van het komende licht.

Op Stille Zaterdag wordt de viering in deze verwachting vervolgd. In het donker wordt gewacht en gewaakt in het donker en uitgezien naar het licht. Gaandeweg deze avond wordt het lichter en viert men de opstanding van Jezus uit de dood. Traditiegetrouw werden in deze nacht gelovigen gedoopt. De doop symboliseert de opstanding en de aanvang van een nieuw leven met Christus. .

De collecteopbrengsten op Witte Donderdag zijn voor Unicef; op de andere dagen staat er voor dit zelfde doel een schaal bij de uitgang.

Op 18 april gaat Ds. M. Driessen voor. Op Goede Vrijdag en Stille Zaterdag wordt de dienst verzorgd door gemeenteleden.
Op Paaszondag gaat Ds. H. Berkheij voor, deze dienst begint om 10.00 uur. Dan is er muzikale medewerking van de cantorij (evenals op donderdag) piano en orgel en na afloop is er gelegenheid wat na te praten en eerste Paasdag om wat te drinken.
Belangstellenden zijn welkom aan de Helmbergweg 10, Andreas college, locatie Pieter Groen.


Inloopdag met Visio bij Saton Optiek

ogen n Saton Optiek en Koninklijke Visio houden op woensdag 17 april van 10.00 tot 16.00 uur een inloopdag met voorlichting over aangepast lezen voor mensen die minder goed zien.

Saton Optiek en Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen nodigen geïnteresseerden uit voor het inloopspreekuur over de mogelijkheden die er zijn op het gebied van (aangepast) lezen. Want ook als het zicht achteruit gaat, blijft het ontspannen "lezen" van boeken, tijdschriften en allerlei andere soorten teksten mogelijk. Daarom organiseren Saton Optiek en Koninklijke Visio een speciaal inloopspreekuur waarbij mensen kennis kunnen maken met de uiteenlopende leesaanpassingen.

Op 17 april zitten de adviseurs van Saton Optiek en Koninklijke Visio voor u klaar en checken hoe het gesteld is met de gezichtsscherpte. Geïnteresseerden kunnen vrijblijvend kennis maken met de verschillende hulpmiddelen om het lezen te vergemakkelijken.
Wie al een leeshulpmiddel heeft, maar dit niet meer kan gebruiken of wil vervangen is ook welkom voor advies.
Tijdens het inloopspreekuur op 17 april is specifiek aandacht voor lezen met verschillende hulpmiddelen zoals: loepen, loepbrillen en beeldschermloepen.
Ook ontdekken steeds meer mensen, en in het bijzonder slechtziende en blinde mensen, "luisterlezen" als ideale manier om ontspannen te lezen. "Lezen met je oren" kan op vele manieren; van een eenvoudige "daisyspeler" tot en met speciale apps op een tablet of smartphone. De voorlichting vindt plaats bij Saton Optiek, Princestraat 38.