Ze zien het wel zitten Willem Schonenberg, Harry Minnee, Peter Hoek en Johan Houwaard. | Foto: Piet van Kampen
Ze zien het wel zitten Willem Schonenberg, Harry Minnee, Peter Hoek en Johan Houwaard. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Partijen werken samen aan KIKA-evenement

oranje n Katwijkers zijn mensen die de handen uit de mouwen willen steken om iets moois neer te zetten. Zeker als het om een goed doel gaat. De Non-profitorganisatie 'Doe het voor KiKa', de Oranjevereniging Katwijk en Zee hebben elkaar gevonden en werken eendrachtig samen aan een evenement, zegt een trotse OV-voorzitter Harry Minnee.

Door Piet van Kampen

Een aantal jaren geleden kreeg Peter Hoek het idee om bloemen te gaan verkopen bij de finish van de Kippenloop. De opbrengst was geheel bestemd voor de stichting KiKa. 'Het gaf mij een kick om jaarlijks iets te gaan organiseren voor dit goede doel en vooral ook feesten en veilingen die meer geld op zouden brengen. Mijn streven was om minimaal een ton op te halen. Dit lukte en ik vond het geweldig, het smaakte naar meer en ik was bijzonder trots. Een aantal jaren geleden kreeg mijn zoontje ook de gevreesde ziekte en dat gaf mij nog meer energie om door te gaan met het organiseren van feesten voor dit goede doel. Het leverde vaak een ton aan geld op. Alles kwam ten goede aan de stichting KiKa', vertelt Hoek met veel genoegen.


Overslaan

Dit jaar kwam in de ogen van Peter Hoek vanwege drukte in het bedrijf de organisatie van een nieuw evenement in het gedrang. Hij wilde beslist geen jaar overslaan en zocht contact met Willem Schonenberg. Al brainstormend ontstond het idee om de festivaltent van de Oranjevereniging Katwijk aan Zee of het Noordzee Zomerfestival erbij te betrekken. De OVKZ bleek de beste optie.

Omdat de OV t/m 27 april haar Huis van Oranje op het evenementenplein heeft staan heeft het OV-bestuur samen met Schonenberg bij de gemeente kunnen regelen dat er een vergunning werd verleend om de feesttent t/m 3 mei te laten staan. Hier kunnen dan de activiteiten van de non-profit organisatie 'Doe het voor Kika' plaatsvinden. Omdat de gemeente het idee positief ontving werd de vergunning verleend. 'Op deze manier wordt het een win-win situatie. De tent kan blijven staan en dat scheelt veel geld en wij helpen KIKA door publicitair hun activiteiten in de programmering van het Huis van Oranje op te nemen', licht Minnee toe.


Activiteiten

Voor Kika worden er speciale kindermiddagen georganiseerd zoals het kliederen voor KiKa, schilderen onder leiding van een professionele kunstschilder en knippen voor KIKA. Hieraan verlenen kappers en kapsters hun vrijwillige medewerking. Het klapstuk is echter de feestavond op 3 mei als de band H6 die André Hazes tijdens zijn laatste concert in de ArenA begeleidde. Voor deze compleet met hapjes en drankjes verzorgde avond zijn kaarten in de voorverkoop te bestellen via www.ticketkantoor.nl/shop/hazesvoorkika


Katwijk Fietst biedt weer een serie uitdagende fietstochten

Wielersport n Een fietstocht voor het gezin, een uitdagende route voor de racefietsers, een geweldig avontuur op de dikke banden voor de kids en ook nog eens een clinic voor de atb voor jeugd onder 16 jaar. Katwijk Fietst heeft zoals gebruikelijk een uitdagend programma.

Behalve de Dikke Bandenrace (24 mei) vinden alle evenementenplaats op zaterdag 25 mei op de Goerie. De opbrengst is voor het goede doel, wederom de Katwijkse Ziekte. Nieuw in het programma is een atb-clinic voor jeugd onder 16 jaar. Er zijn instructeurs en fietsen van ATB-Katwijk. Deelname is gratis. Inschrijven via katwijkfietst.nl.
Leuk detail is dat de wielerclub Voorwaarts op die dag tien jaar bestaat. Dat gaat gepaard verlaagde inschrijvingen én feestelijkheden. Zoals een gratis drankje na afloop van de tochten van de jarige fietsclub, medeorganisator van Katwijk Fietst.
Het terrein van de wielertak van Voorwaarts, de Goerie, vormt weer het kloppende hart. Daar is de inschrijving van de toertochten en de plaats van handeling voor de activiteiten voor de kids. De inschrijving is lager van vorig jaar: voor de familietocht 2,50 per persoon en 5 euro voor een gezin. Deelnemers maken kans op een fiets van Bike Totaal Luyten. Racefietsers voor de Saton Optiek Classic: 5 euro voor NTFU-leden voor de vier tochten. Niet leden betalen 7 euro.
De familietocht is 45 kilometer en voert naar Voorschoten en Wassenaar. De racefietsers kunnen kiezen uit vier afstanden: 155, 128, 98 en 78 kilometer. De route gaat richting zuidelijk deel van Zuid-Holland, langs de Reeuwijkse plassen en de Rottemeren. Routebouwer Albert van der Meij heeft weer een prachtig gebied uitgekozen waarin de renners sportief aan hun trekken komen en ook kunnen genieten van prachtige vergezichten.
De organisatie heeft besloten om de routes voor de racefietsers niet meer uit te pijlen. Dat heeft vooral te maken met vandalisme, waarmee Katwijk Fietst de afgelopen jaren heeft te maken. Omwonenden haalden bordjes weg, waardoor renners de verkeerde kant werden opgestuurd.
De oplossing voor dit probleem is het navigatiesysteem GPS. De bestanden zijn in mei via de website te downloaden. Bijna 90 procent van de racefietsers is al uitgerust met een dergelijk navigatiesysteem. Daarmee kan een route worden gedownload en worden nagereden.
Voor degenen die een ouderwetse toerenteller hebben is er een wegkapitein beschikbaar. Voor elk niveau is er een 'pelotonscommandant' van de wielerclub beschikbaar, die die mensen langs de route dirigeert. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de racefietser bij de kapitein blijft. Er is een kapitein voor alle afstanden.
De Dikke Bandenrace is om organisatorische redenen verplaatst naar 24 mei, van 16 tot 18 uur. Inschrijving gaat via het Welzijnskwartier. Deelnemers maken kans op een fiets.
Meer informatie en inschrijven via katwijkfietst.nl