Alle kinderen van de Opleidingsschool deden mee aan de waterestafette. | Foto: Piet van Kampen
Alle kinderen van de Opleidingsschool deden mee aan de waterestafette. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Christelijke Opleidingsschool gaat voor JOGG

Waterschool n Vorige week woensdag werd op de COS ook de aftrap gegeven voor het waterproject. Dit houdt in dat men op de basisscholen in de gemeente het meenemen van water in plaats van zoete drankjes wil stimuleren. De school is inmiddels de twaalfde van de zevenentwintig die het project in de armen hebben gesloten.

Door Piet van Kampen

Dat schoon drinkwater beter voor de gezondheid is -en met name het gebit- dan zoete sapjes staat buiten kijf. Binnen het project JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) past het bevorderen van water drinken naadloos. Gelijktijdig wordt ook het meenemen van fruit in plaats van zoetigheid gepropageerd.

Directeur Blondi van der Woude: 'De ouders zullen er aan moeten wennen om hun kinderen water en fruit mee naar school te geven. Wij zullen het zeker niet gaan verplichten en ik wil niet dwingend zijn. Gelukkig zijn er al veel kinderen die fruit mee naar school nemen en dat komt waarschijnlijk omdat onze school ook mee heeft gedaan aan het schoolfruitproject' licht de directeur toe. 'Wij gaan proberen om vanaf 1 april de kinderen drie dagen fruit en water mee te laten nemen. Als dit goed gaat is het in ieder geval een grote stap in de goede richting'.


Waterschool

Wethouder Corien van Starkenburg opende het waterproject officieel. Zij sprak alle leerlingen op het schoolplein indringend toe. 'Jullie school moet een waterschool worden. Water is heel erg belangrijk voor een goede gezondheid. Door veel water te drinken blijven jullie fit en kunnen gezond ouder worden. Alle zevenentwintig scholen in Katwijk moeten waterscholen worden.
Vervolgens liepen alle groepen een zogenaamde waterestafette. Een spel georganiseerd door Welzijnskwartier in samenwerking met JOGG. Rennen met een bekertje naar de bakken midden op het schoolplein en als eerste groep je eigen emmertje vol zien te krijgen. Alle kinderen kregen een gratis bidon mee naar huis. En nu maar –liefst dagelijks- vullen en mee naar de nieuwste 'waterschool' nemen.