Zevenhonderd leerlingen van tien scholen wandelden woensdag voor water. | Foto: Piet van Kampen
Zevenhonderd leerlingen van tien scholen wandelden woensdag voor water. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Veel geld bij elkaar gewandeld

actie n Vorige week woensdagmorgen togen zij weer ten strijde, zo'n kleine 700 leerlingen van tien basisscholen uit onze gemeente. Voor de tiende editie van 'Wandelen voor water' liepen zij weer een geweldig bedrag bij elkaar.

Door Piet van Kampen

Gewapend met een rugzak met 6 liter water en een flinke dosis enthousiasme werd de tocht over de Boulevard, de duinen en het strand aanvaard. Sommige leerlingen hadden het traject vorig jaar al afgelegd en weten waar zij zich voor inspannen. Op de diverse scholen waren zij er over ingelicht en werd hen duidelijk dat schoon drinkwater voor ons hier de gewoonste zaak van de wereld is.

In de Derde Wereld is schoon drinkwater echter een groot goed dat schaars is en waar veel moeite voor moet worden gedaan. Soms kilometers lopen om deze belangrijke levensbron te kunnen bemachtigen. Kaylee, Noa, Rosanne, Nathan en Tess van de Christelijke Opleidingsschool hebben vorig jaar ook mee gelopen. 'Het was ontzettend leuk om te doen' klonken zij eensgezind. De bijna 200 scholieren van de Ds. G. Voetiusschool liepen hun traject voor het zelfde doel in het Panbos. Elders in den lande liepen ook duizenden scholieren van de basisscholen voor hetzelfde doel. Alles voor de door de stichting ZOA in het leven geroepen evenement.

Zeer tevreden

Marianne van Duijn is de drijvende kracht die de wandeling in Katwijk nu al voor de tiende keer organiseerde. Samen met haar team van vrijwilligers werd het weer een succesvol gebeuren. De ruim 20 mille die er bij elkaar werd gewandeld is nu bestemd voor waterputten in Nigeria waar mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen in tenten wonen. Hun toevlucht zoekend voor de terreur van de Boko Haram. Het geld zal ook nu net als voorgaande jaren weer op de goede manier worden besteed. In Ethiopiƫ, Liberia en eerder al in Nigeria zijn projecten gerealiseerd. 'Bij elkaar is er de afgelopen jaren al meer dan een 'ton' bij elkaar gewandeld' vertelt Marianne trots. Met dank aan de inzet van de vrijwilligers, de sponsors AH Hoornespassage, Witte Prijzenslager Hoornespassage en Digros voor de catering.