Paasfeest en eenzaamheid

In tegenstelling wat in het jaarboekje staat vermeld zijn de paasvieringen dit jaar op donderdag 4 april en vrijdag 5 april in de Zwanenburg. Deze altijd drukbezochte middagen van zowel de Kerst- en paasvieringen van de Algemene Ouderen Bond Katwijk blijken altijd weer een welkome aangelegenheid te zijn.

Veel mensen denken bij het woord Algemene dat er dan geen religieuze bijeenkomsten plaats vinden. Bij de AOBK is dit duidelijk anders. Gezamenlijk wordt dit belangrijkste Christelijke feest gevierd. Door de grote interesse is het nodig hier twee middagen voor uit te trekken. Ook is nodig zich vooraf op te geven bij Dicky van der Spek. De aanmelding is niet alleen voor verdeling maar ook voor de bestelling van de broodmaaltijd die na afloop wordt genuttigd. De ene middag wordt voorgegaan door de wijkdominee dr. P. Veerman en de andere door een andere voorganger uit Katwijk.

'Paasfeest en eenzaamheid' staat er boven deze tekst. Hoe eenzaam moet de Heere Jezus zich hebben gevoeld toen hij zich door iedereen verlaten voelde. Verraden door zijn volgeling Judas, verloochend door zijn discipel Petrus en in de steek gelaten door al zijn andere volgelingen. Zelfs zijn Vader was er op dat moment niet voor hem. Dan kun je toch wel spreken van de ultieme eenzaamheid.

Maar dan het Paasfeest dat wij vieren: de opstanding uit de doden. Dan blijkt dat we nooit meer hoeven te wanhopen. Ondanks het lijden en sterven van Jezus is er nog steeds veel eenzaamheid in de wereld. De ontkerkelijking werkt hierin ook niet mee.

Eenzaamheid is niet echt nodig maar is er wel degelijk. Voor de bestrijding van eenzaamheid is zelfs een taak voor ouderen weggelegd. Het is geen kwestie van leeftijd. Hoe oud of krakkemikkig we kunnen zijn. Dan nog is het toch mogelijk om er voor iemand anders te zijn en nuttig te blijven. Dure onderzoeken worden opgezet, veel geadviseerd en gepubliceerd.

De overheid stimuleert op alle mogelijke gebieden, fondsen geven subsidies, kerken zetten zich in. Aardig en goedbedoeld, maar het allerbelangrijkste is dat we het met zijn allen zelf doen. Eenzaamheid kan ontzettend veel nare gevolgen hebben: verbittering, stress. Kijk naar de verschrikkelijke gebeurtenis vorige week. Egoïsme, eetstoornis, onverschilligheid… ga zo maar door. Het is maar een korte tijd dat we hier op deze unieke wereldbol zijn laten we er dan ook het beste van maken. We geven elkaar de hand.

De gebruikers van het Dienstencentrum w.o. het WZK, de AOBK en het IOV nemen gezamenlijk het initiatief met u persoonlijk als middelpunt. www.aobk.nl