De historische archieven werden vorige week aan Erfgoedhuis Leiden overgedragen. | Foto: Piet van Kampen
De historische archieven werden vorige week aan Erfgoedhuis Leiden overgedragen. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Erfgoed onder één dak

archieven n Alles onder één dak en in goede handen. Dat was het uitgangspunt van de gemeente Katwijk dat zelf geen eigen archivaris in dienst heeft om historische archieven van Katwijk en Valkenburg van 1478-1960 te beheren. Vorige week maandag werd de beheersoverdracht in het Erfgoedhuis Leiden door burgemeester Cornelis Visser en wethouder Yvonne van Delft van Leiden bekrachtigd.

Door Piet van Kampen

Het Katwijkse gemeentearchief met historische documenten was voor het publiek 'onzichtbaar' en ontoegankelijk. De heren Bram van Zuijlen en Bouwe Guijt hebben er jaren aan gewerkt om alles voor de verhuizing naar Leiden voor te bereiden. Na de overdracht is alles gedigitaliseerd en kunnen ex-Katwijkers ook vanuit het buitenland het archief inzien.

Of de gemeente Katwijk nu haar identiteit verliest? Volgens de Leidse wethouder Van Delft wordt deze alleen maar sterker voor de regio. Zij noemde het een enorme winst voor een duurzame samenwerking. 'Katwijk en Leiden hadden in het verleden al banden zoals de Leidse Joodse Begraafplaats en diverse huwelijksondertekeningen. Omdat Rijnsburg en ook Katwijk al eerder stukken historisch erfgoed in Leiden hadden ondergebracht is nu alles van de gemeente Katwijk weer bij elkaar. 'Wat is er mooier dan dat we nu een combinatie van kunnen maken' in de visie van de burgemeester. Wethouder Yvonne van Delft noemde het een bijzonder moment. 'Het Erfgoedhuis Leiden is bijzonder vooruitstrevend en zij hebben mooie systemen om hier bij aan te haken. Heel de wereld kan nu meekijken', klonk burgemeester Visser opgetogen.


Enthousiast

Eerder waren Visser en wethouder Jacco Knape al poolshoogte in Leiden gaan nemen. Een kijkje in de keuken leerde 'dat er mensen met liefde voor het vak' werken zoals Visser het omschreef. 'Als het dan toch moet dan maar naar het Erfgoedhuis in Leiden', grapte hij in zijn toespraak. 'We hebben het in de raad gebracht die was enthousiast en de Historische Vereniging ook. Alles komt nu bij elkaar en ik heb er alle vertrouwen in dat zij goed op ons archief zullen passen. Het is een mooi project'.