Het Hotspot Archeologie trok veel belangstellenden. | Foto: PR
Het Hotspot Archeologie trok veel belangstellenden. | Foto: PR Foto:

Hotspot Archeologie goed bezocht

opgravingen n De Hotspot Archeologie middagen in het gemeentehuis zijn afgelopen weken goed bezocht. Zo'n 100 inwoners uit Katwijk kwamen langs en hielpen mee bij het beschrijven van ongeveer 350 vondsten uit de Zanderij. Tijdens de publieke opgravingen zijn daar 5 boerderijen ontdekt uit de Merovingische periode.

Net als de publieke opgraving in de Zanderij trok ook de Hotspot Archeologie weer van veel Katwijkers de aandacht. In het gemeentehuis lieten de archeologen van AWN-Rijnstreek zien hoe ze te werk gingen bij het beschrijven van de vondsten en konden bezoekers zelfs bij ze aanschuiven om hierbij een handje te helpen.

"Wij zijn heel blij met de opkomst tijdens de Hotspot Archeologie. Je merkt dat mensen geïnteresseerd zijn in wat zich hier vroeger heeft afgespeeld. Archeologie leeft in Katwijk!", vertelt AWN-archeoloog Pierre van Grinsven.

Ook wethouder Jacco Knape is blij met de samenwerking van de gemeente met AWN-Rijnstreek, zowel tijdens de publieke opgravingen als het organiseren van de Hotspot Archeologie. "Katwijk wordt al eeuwenlang bewoond. Dit heeft sporen nagelaten, boven én onder de grond. Ik vind het mooi om te zien dat we samen met AWN-Rijnstreek inwoners van Katwijk op deze manier kunnen betrekken bij de geschiedenis van deze bijzondere plek."

Nu alle vondsten beschreven zijn is het tijd om vast te stellen hoe oud de vondsten precies zijn. Ook worden verzamelde resten van houten planken en palen gedateerd, waaruit de boerderijen waarschijnlijk zijn opgebouwd. Hiervoor roepen de archeologen van AWN-Rijnstreek de hulp in van een hout- en aardewerkspecialist. "Ook dit onderzoek willen we in de vorm gieten van een hotspot, waarvoor we weer graag de inwoners van de gemeente uitnodigen", aldus van Grinsven. De volgende Hotspot Archeologie zal naar verwachting in mei plaatsvinden.


Overzichtstentoonstelling Joop van Egmond in Katwijks Museum

mond n Afgelopen zaterdag werd in het Katwijks Museum onder grote belangstelling de overzichtstentoonstelling rond het werk van Joop van Egmond geopend.

Niet te vangen in één techniek, één stijl of één thema: pluriformiteit kenmerkt het artistieke werk van de Rijnsburgse kunstenaar Joop van Egmond. Toch kent diens kunstzinnige loopbaan wel degelijk een duidelijk aanwijsbare rode draad, namelijk het continu zoeken naar schoonheid in voortdurend nieuwe vormen van scheppende activiteit.

Die eenheid in verscheidenheid staat centraal tijdens de overzichtstentoonstelling in het Katwijks Museum in het voorjaar van 2019. Ongeveer vijftig twee- en driedimensionale werken tonen de veelzijdigheid van Van Egmond, die in juni 2018 jammerlijk overleed aan de gevolgen van een tragisch fietsongeluk in Engeland.

Vanaf 1980 kwam Van Egmond als kunstenaar meer voor het voetlicht. Zijn werk was op een groeiend aantal exposities te bewonderen en ook kreeg hij steeds meer opdrachten. Zo maakte hij jarenlang de ontwerpen voor het Rijnsburgs bloemencorso en de Leidse 3 Oktoberoptochten. Daarnaast ging hij in toenemende mate experimenteren met nieuwe technieken: van stemmige houtsneden tot ingetogen kopdiepdrukken en van kleurige pastels tot spanningsvolle sculpturen.
Niet alleen de techniekkeuze varieerde, ook de wijze van weergave was telkens aan verandering onderhevig. Figuratieve en abstracte periodes wisselden elkaar af.

Aan het kunstenaarschap van Van Egmond is in 2018 helaas een triest en abrupt einde gekomen. Reden om hem en zijn kunst te eren in het Katwijks Museum. De overzichtstentoonstelling bevat werken rondom vier thema's, die in zijn artistieke leven van bepalende betekenis zijn geweest: landschappen, stillevens, persoonsportretten en ruimtelijk werk. Ze vormen de stille getuigen van hoe een maatschappelijk bewogen man de wereld om ons heen op een persoonlijke en esthetische manier getracht heeft vast te leggen.

De tentoonstelling duurt tot en met t/m 1 juni.

| Foto: Teuntje van Delft