Jos van der Laan was topscoorder met 20 punten. | Foto: Wim Kulk
Jos van der Laan was topscoorder met 20 punten. | Foto: Wim Kulk Foto: Wim Kulk

Heren Grasshoppers verrassen met winst tegen koploper

Basketbal n Na de eenvoudig gewonnen midweekse inhaalwedstrijd in en tegen Leiden (56 – 81), trad afgelopen zaterdagavond Solar-systemen Grasshopper Heren 1 met maar 7 spelers aan tegen koploper Lokomotief Rijswijk. Assistent-coach en oud-speler Peter Vader mocht zich daarom dit keer ook omkleden en zo telde de selectie van Jeroen Reitsema alsnog 8 spelers. De mannen moesten het doen tegen Lokomotief dat bijna niet verliest in eigen huis. Een lastige klus dus tegen de nummer 1 van de competitie.

Toch pakt Solar-systemen Grasshoppers brutaal de voorsprong in het eerste kwart. Jake Prins, scoort zoals zo vaak veel van de eerste punten en Jos van der Laan scoort in dit kwart drie driepunters. Na 10 minuten spelen stond er 17-22 op het bord.

In het tweede kwart gaat het allemaal iets moeizamer voor de mannen uit Katwijk. De Rijswijkers zorgen door veel druk zodat Grasshoppers niet hun normale aanvallen kan spelen. Het wordt forceren en daardoor ontstaan veel turnovers. Solar-systemen Grasshoppers weet dit kwart maar 10 punten te scoren en Lokomotief scoort er 18. Zo staat het na twintig minuten spelen met de rust 35-32.

Na de rust loopt Rijswijk nog iets verder uit tot 11 punten, maar wanneer de koppen bij elkaar gestoken worden, komt het team van coach Reitsema stap voor stap terug in de wedstrijd. Wesley Groen scoort een paar belangrijke driepunters en Tomas Breel komt door goede acties vaak op de vrijeworplijn. Toch staat Solar-systemen Grasshoppers na 3 kwarten nog 3 punten achter: 56-53.

In het vierde kwart krijgen de Katwijkers de controle over de wedstrijd. Door strak teverdedigen, stealden Grasshoppers veel ballen en kon daardoor de voorsprong pakken. Wouter Breel, die 40 minuten moest spelen, zorgde ervoor dat Grasshoppers gemakkelijk over de middenlijn kon komen, door keer op keer in de weg te staan van de snelle guards uit Rijswijk. Zo konden de Katwijkers de tijd goed benutten en de aanvallen op de juiste wijze uitspelen. Eindstand: 66-70

De mannen lieten veel karakter zien door met zo weinig man de wedstrijd te winnen en klimt daarmee van de vierde naar de derde plek.

Volgende week spelen de mannen weer een thuiswedstrijd in sporthal Cleijn Duin. Dit keer na Dames 1 om 20.30 uur tegen Racing Beverwijk.