Corine Hoek: 'Minder klussen dan in de voorgaande jaren.’ | Foto: Piet van Kampen
Corine Hoek: 'Minder klussen dan in de voorgaande jaren.’ | Foto: Piet van Kampen Foto:

Handen uit de mouwen steken tijdens twee dagen NL Doet

Vrijwillig n De door het Oranje Fonds in het leven geroepen en landelijke NL Doet dagen staan synoniem voor de handen vrijwillig uit de mouwen steken. In de gemeente Katwijk wordt hier elk jaar weer op ingehaakt en medewerkers van Welzijnskwartier organiseren dit. Corine Hoek is de drijvende kracht hierachter en samen met Loes Olivier en enkele andere collega's. Dankzij hun vele huiswerk staan tientallen vrijwilligers op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart weer in de startblokken.

Door Piet van Kampen

Ook het college van B & W laat zich niet onbetuigd en gaat voorop in de strijd. Zij maken zich verdienstelijk in de tuin van Overduin, bereiden de maaltijd in De Brug en verzorgen een verwenmiddag voor ouderen.

Eigenlijk zijn de NL Doet-dagen een druppel op de gloeiende plaat die landelijk het tekort aan vrijwilligers symboliseert. Gelukkig zijn ze er nog en Katwijk heeft in dat opzicht niet te klagen. Naar schatting is een op drie inwoners actief als vrijwilliger bij kerken, instanties, scholen, sportverenigingen en in verzorgingshuizen. Dit jaar zijn er 25 klussen bij Welzijnskwartier aangemeld. 'Dat zijn er minder dan in voorgaande jaren' vertelt Corine Hoek.
De juiste aanleiding hiervoor kan zij moeilijk aangeven maar vermoedt dart er voor de klussen dit jaar weinig klussers waren te vinden. 'Dit jaar heeft de scouting zich wel weer aangemeld zowel voor de locatie aan de Cantineweg als op het buitenterrein bij het kanaal. Nieuwe deelnemer is speeltuin De Valkenburcht in Valkenburg waar op diverse plaatsen het terrein wordt betegeld en in Huize Salem is er een verwenmiddag waar scholieren aan mee doen' somt Corine enkele voorbeelden op.


Ontbijt

De klussers beginnen traditiegetrouw met een gezamenlijk ontbijt. Mede mogelijk gemaakt door de HEMA. Dit jaar op de locatie van Vakcollege Rijnmond, ingang Nieuwe Duinweg. De eerste goede daad van het college van B & W is het bereiden van het ontbijt. Daarna zwermen de klussers uit door de gemeente. Voor Corine en haar medewerkers is de klus van het vele voorbereidende werk dan weer geklaard.