COK Hallelujah gaat de Matthäus Passion op een vernieuwende wijze vertolken. | Foto: Piet van Kampen
COK Hallelujah gaat de Matthäus Passion op een vernieuwende wijze vertolken. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Nieuwe opzet voor Matthäus Passion

n Uitvoering wordt 'subtieler en fijnzinnig'

vernieuwend n Op vrijdag 12 april is de jaarlijkse opvoering van de Matthäus Passion in de Dorpskerk in Katwijk aan de Rijn. Het eeuwenoude door Johan Sebastiaan Bach gecomponeerde muzikale meesterwerk zal dit keer niet in een traditionele presentatie worden opgevoerd door het Christelijk Oratorium Koor uit Katwijk. Er is voor een nieuwe vorm gekozen.

Door Piet van Kampen

Dirigent Marcel den Dulk en bestuurslid en tevens tenor Willem Verloop zijn enthousiast over het vernieuwde idee. Het zijn mannen met passie voor zang en muziek. Was het voorheen zo dat het hele koor inclusief het kinderkoor één groot geheel vormden, voor dit jaar is er bewust voor een nieuwe opstelling gekozen.

Den Dulk: 'Muziek is communiceren, het vertellen van een verhaal. Het moet door het vormen van diverse klanken een bepaald gevoel en sfeer oproepen. In de Matthäus Passion is in het zingen een vorm van vragen en antwoorden verweven. Daarom is het koor in twee gedeelten opgesplitst en wordt in een V-vorm opgesteld. Het kinderkoor zal vanaf het balkon zingen. Op deze manier komt alles veel beter tot zijn recht', voorziet de enthousiaste dirigent die tijdens een van de tien repetities samen met Verloop tijdens de pauze even tijd vrij heeft gemaakt om het nieuwe idee toe te lichten.
Willem Verloop: 'Alles zal beter tot zijn recht komen en een beter ruimtelijk effect geven. Het komt subtieler en fijnzinnig over en dat is beter dan een massaal optreden'. De beide heren gelovig heilig in de nieuwe opzet.


Professionele krachten zullen een belangrijke bijdrage aan de uitvoering leveren. Sopraan Martha Bosch, mezzosopraan Helena van Heel, de tenoren Peter Vos, en Jan-Willem Schaafsma, de bariton Joost Schouten en Bas Kuijlenburg zullen ook een belangrijke rol vervullen. Het nationaal Symfonisch Kamerorkest zorgt voor de muzikale ondersteuning en de Roden Girl Choristers completeren het hele gezelschap dat voor een geweldige uitvoering zorg zal dragen. Het geheel staat onder leiding van dirigent Marcel den Dulk.


Voorverkoop

Inmiddels is de voorverkoop van de kaarten gestart. Deze zijn voor € 37,50 verkrijgbaar bij de leden, de VVV Katwijk, Wilhelminastraat 7. The Readshop, Anjelierenstraat 43 in Rijnsburg, Knipboetiek van Zuilen, Koninginneweg 14 in Katwijk en via www.cokhallelujah.nl. Aan de deur bij de kerk bedraagt de prijs € 40,00.

Aangezien er weer circa 500 bezoekers niet alleen uit Katwijk maar vooral ook uit de regio worden verwacht, is het raadzaam om een kaart in de voorverkoop te bemachtigen. Op vrijdag 12 april is de kerk om 18.45 uur open en de uitvoering begint om 19.30 uur.


Beatles & Stones in Tripodia

muziek n Zaterdag 13 april is Tripodia Katwijk het mekka van het ontstaan van de Britse popmuziek. Het schijnt dat je vroeger of fan van The Beatles of fan van The Rolling Stones was. Dat hoeft natuurlijk allang niet meer. Na het succes van de ABBA-tributes in november 2018 gaan we op deze unieke avond back to the sixties and seventies met Europa's beste Beatles-Tribute en als support-act de beste Stones coverband van Nederlandse bodem. Beleef een avondvullende show, die zijn weerga niet kent! Alle grote hits van de The Beatles en The Rolling Stones komen voorbij. Meezingen gegarandeerd!!!

Beatles Tribute stond op podia in heel Europa, tot en met de Cavern Club in Liverpool. In Nederland waren ze onder andere te gast op het trouwfeest van Ruud van Nistelrooy en in Engeland op het verjaarsfeest van Queen Elisabeth. De reden van de hand over hand toenemende populariteit van The Beatles Revival ligt aan de bijna ongelooflijke gelijkenis met de echte Beatles. Dezelfde kapsels, de kostuums, kompleet met Chelsea Cavern Boots en de gebruikte instrumenten, apparatuur (Rickenbacker, Gretsch, Hofner, Ludwig en Vox) en zelfs de chromen standers voor de versterkers zijn gelijk aan de originele! Deze perfecte "stage look" is compleet dankzij de net als bij Paul McCartney linkshandig gespeelde bas. De grootste gelijkenis ligt echter op het muzikale vlak. Elk nummer wordt tot in detail zo griezelig perfect gebracht dat menig Beatleskenner dit authentieke geluid niet kan onderscheiden van het originele. De leadzang, de backing vocals, de gitaarsound, het bas- en drumwerk, alles klink zoals we dat kennen van de liveconcerten en LP's: zuiver, kraakhelder, energiek en opwindend.

Street Fighting Men, opgericht in 2018, is een nieuwe Rolling Stones tribute band. Deze band bestaat uit vijf doorgewinterde muzikanten die hun sporen reeds verdiend hebben en al meer dan dertien jaar samen spelen in The Hangouts. Aangezien alle leden al sinds hun jeugd naar de Stones luisteren, kent dit repertoire geen geheimen meer. Naast alle hits (bijvoorbeeld Start me up, Satisfaction, Jumpin' Jack Flash, Miss You, etc.), beheerst de band ook genoeg 'obscure' Stones-nummers (zoals She's So Cold, Heartbreaker, No Expectations), zodat een optreden ook voor de die-hard fan nog verrassingen kan bevatten, nummers die de reguliere Stones coverbands niet spelen. Bij Street Fighting Men draait alles om de muziek van The Rolling Stones. Je hoeft dus geen verkleedpartijen en na-aap-kunstjes te verwachten. Ja, we zijn geïnspireerd door de muziek van de Stones, maar we gaan ze niet na-doen qua uiterlijk, kleding, etc.!

Kaarten voorverkoop € 18,80 (incl. ticketservice) via www.ticketkantoor.nl/shop/beatles-stones of www.tripodia.nl