Op 20 en 27 februari zijn er nog inloopmiddagen voor de vondsten uit de Zanderij. | Foto: Piet van Kampen
Op 20 en 27 februari zijn er nog inloopmiddagen voor de vondsten uit de Zanderij. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Hotspot Archeologie in het gemeentehuis

opgravingen n Nieuwsgierig wat er in het afgelopen najaar in zes weken tijd in het gedeelte van de Zanderij achter de Zeewinde aan archeologische vondsten is gedaan? Kom dan op woensdag 20 en 27 februari tussen 12.00 en 16.00 uur naar de Burgerzaal in het gemeentehuis.

Door Piet van Kampen

Afgelopen woensdag was de eerste keer dat men er een kijkje kon nemen. Wat was resultaat van de klus waaraan 170 burgers niet alleen uit Katwijk maar ook uit de regio hebben meegewerkt? Dit alles onder begeleiding van deskundige vrijwilligers van de Werkgemeenschap Nederland-Rijnland (afdeling Rijnstreek) die ook in het gemeentehuis ter plaatse aanwezig zijn om uitleg en toelichting te geven.

Het was op zich uniek dat burgers voor het eerst aan archeologische opgravingen deel mochten nemen. Bezoekers en deelnemers kunnen in het gemeentehuis mee helpen aan het determineren (beschrijven) van de vondsten uit het Merovingisch tijdperk (600-700 na Christus). Deze bestaan uit scherven aardewerk, hout van palen en planken, glas, botten, huttenleem, turfsteen, sieraden en een stenen pijpenkop.

Overigens wordt het houtwerk allemaal in een koelcel in Amersfoort bewaard voor nader onderzoek. In dit najaar worden de uitkomsten van het onderzoek bekend. Er werden ruim 700 sporen en doorsneden van grondverkleuringen aangetroffen en alles is in kaart gebracht.

De voorlichters van het AWN (Vereniging van vrijwilligers in de archeologie) weten te melden dat er sporen van vijf boerderijen zijn aangetroffen. Ook werden er sporen van akkers en sloten aangetroffen. Er werd zelfs een gouden munt boven aarde gehaald.

Kortom, het is voor geïnteresseerden in de archeologie en met name hoe het er in een ver verleden in Katwijk moet hebben uit gezien een ideale gelegenheid om eens even in het gemeentehuis binnen te wippen.


Etos ondergaat grondige metamorfose

vernieuwd n Als de klanten vanaf woensdag 20 februari de Etos in de Badstraat binnen komen gaat er een nieuwe wereld voor hen open. Van de winkel die zij tot voor kenden is er niet veel meer over. Een totaal vernieuwde routing en inventaris, verlichting en kleurstelling heeft als resultaat dat de oude zaak tot een uiterst moderne en veelzijdige winkel is omgetoverd.

Door Piet van Kampen

Eigenaar Dirk Remerij die sinds 1992 met succes zijn winkel runt heeft samen met een heel team vanaf 11 februari keihard gewerkt om alles tot in de puntjes rond te krijgen. 'Alleen de vloer is blijven liggen' glimlacht hij. 'Na 15 jaar werd het tijd voor een flinke opfrisser. De ondernemer loopt hiermee in de pas van de Etos organisatie die naar eenheid en herkenbaarheid in alle winkels streeft voor de consument.

'In het seizoen komen er ook veel mensen van buitenaf en dat is ook voor hen prettig als zij in een herkenbare winkel komen. Wel zal het met name voor onze vaste klanten even wennen worden maar er zullen de eerste dagen extra medewerksters worden ingezet om de klanten netjes te helpen bij het zoeken naar producten die op een andere plaats in de winkel staan dan dat zij voorheen gewend waren. Ons enthousiaste en vakbekwame team staat voor hen klaar' verzekert Remerij.


Ruimte

De winkel is overzichtelijker ingericht voor de consument. Ruimte en een logische is indeling is erg belangrijk om rustig te kunnen winkelen. Ook van buitenaf oogt het allemaal ruimer omdat er een gedeelte van de pui is bijgetrokken en de uitstraling van een grote winkel versterkt. Het assortiment dat al zeer ruim was is met een aantal bekende merken nog verder uitgebreid.

Kortom, de Etos is weer helemaal up-to-date en helemaal klaar voor de toekomst. 'Het is een fantastische hippe winkel geworden' omschrijft de eigenaar het. De klant kan profiteren van de openingsaanbiedingen die in een advertentie in deze krant staan. Op dus naar de Badstraat 9. Voor vragen bel 4014617.

 | Foto: PR