De Julianabrug gaat helemaal gerenoveerd worden. | Foto: Piet van Kampen
De Julianabrug gaat helemaal gerenoveerd worden. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Julianabrug en Biltlaan gaan op de schop

herinrichting n In de loop van dit jaar wordt er begonnen aan de renovatie van de uit 1962 daterende Kon. Julianabrug. Door de komst R-net openbaar vervoer wordt de Biltlaan heringericht. De ingrijpende werkzaamheden zullen gelijktijdig plaatsvinden maar nemen een behoorlijk tijdvlak in beslag. Naar verwachting zal er zeven maanden geen verkeer over de brug mogelijk zijn.

Door Piet van Kampen

Aan de hand van een voorlopig voorontwerp heeft het college van B&W een aantal punten vastgesteld. In vervolg op een bijeenkomst in november 2018 konden belangstellenden zich vorige week dinsdag in Tripodia laten informeren en nog wensen kenbaar maken. Duidelijk is dat al het asfalt zal worden vervangen, en de Kon. Julianabrug grondig zal worden gerenoveerd. Bovendien wordt het wegdek verbreed van 21 naar 25 meter. Geen beweegbaar maar een vast wegdek ca. 50 cm. hoger voor de rondvaartboten.

Er komen fietspaden langs de Biltlaan tussen de Helmbergweg en De Krom en het groen wordt aangepast en opgewaardeerd. Ook worden er enkele maatregelen uitgevoerd om de bussen van R-net eind 2020 te kunnen laten rijden. Enkele haltes zullen worden verplaats. Het zijn ingrijpende maatregelen met de uitgangspunten goede en veilige voorzieningen voor alle weggebruikers. Om de overlast zoveel mogelijk te beperken zal ook de nieuw aan te leggen hoofdwaterleiding van Dunea in het werk worden ingepast zodat stoepen en bermen slechts een keer op de schop gaan. In december 2020 moet de klus geklaard zijn en gaan de R-net bussen rijden.


Fietspaden

Langs de Biltlaan zijn twee opties voor het aanleggen van fietspaden. Of het er aan beide zijden een wordt of aan de oostzijde een tweerichting fietspad staat nog ter discussie. De huidige situaties is onlogisch en de fietsers richting Noodwijk moeten nu via Rijnsoever hun weg zoeken. Een van de omwonenden ziet ook graag een duidelijke afscheiding voor spelende kinderen in de directe nabijheid van de rotonde. De gemeente geeft aan ook de belangen van de omwonenden in beeld te hebben. In een vervolgtraject zal samen met de omgeving worden bekeken welke variant het beste is en hoe tot de beste oplossing te komen.

Het fietspad aan de westzijde van de Kon. Julianalaan wordt –ondanks het inrijverbod- regelmatig gebruikt om tegen het verkeer in te fietsen. Gevaarlijk volgens een buurtbewoner die hier graag een oplossing voor ziet. Is niet in het plan opgenomen.

Het is afwachten hoe de gemeenteraad op 31 januari tegen de plannen aan kijkt en wat de verdere ontwikkelingen worden. Het uitgangspunt blijft echter dit jaar aan de slag en in december 2020 moet de klus geklaard zijn.


Bruidsbeurs bij Surf & Beach

beurs n Op zaterdag 26 januari houdt de Bruidshoek uit Leiden voor de negende keer de Bruidsbeurs Katwijk bij Surf & Beach. Deze beurs is inmiddels een begrip in Katwijk en omstreken en heeft al voor enorm veel gelukkige bruidsparen als leidraad gediend voor een geweldig huwelijk.

De Bruidshoek is de voorgaande jaren twee keer achter elkaar verkozen tot beste bruidsmodezaak van Nederland en zal een aantal jurken op poppen tentoonstellen. Hier kan je op je gemak omheen lopen en alle vragen die in je opkomen stellen aan de medewerkers van de Bruidshoek zelf. Verder hebben we dit jaar wederom ontzettend enthousiaste standhouders die er alles aan zullen doen om er een gezellige beurs van te maken en kun je de trouwjurken bewonderen op een echte mannequin.

Tussen 10.00 en 16.00 zijn trouwlustigen welkom bij Surf en Beach om zich te laten inspireren. Bekijk prachtige jurken en doe ideeën op voor de huwelijksdag

Ook wordt dit jaar wederom een 'trouwloterij' gehouden, waarbij alle standhouders een unieke prijs zullen uitreiken. Denk aan de aankleding van de trouwauto met bloemen, het kleden van een bruidsjonkertje en -meisje, trouwschoenen, sieraden en nog veel meer moois.

Entree voor de beurs bij deze geheel nieuwe trouwlocatie is gratis en zo ook deelname aan de loterij. Laat tijdens de beurs uw gegevens achter en wellicht is één van deze mooie prijzen voor jullie. Winnaars worden in de week na de beurs persoonlijk en via Facebook op de hoogte gesteld.

Surf en Beach, Boulevard Zeezijde 9.

Alle aanstaande bruidsparen kunnen ideeën opdoen voor hun mooiste dag. | Foto: PR