Van links naar rechts: Alex Ramakers, Anneke van der Sluis en Dirk Jan Broer. | Foto: PR
Van links naar rechts: Alex Ramakers, Anneke van der Sluis en Dirk Jan Broer. | Foto: PR Foto:

Grip doet beroep op vrienden en familie

Maatjes n Preventief op zoek naar Katwijkers met schulden. Dat is voor de komende jaren de grote uitdaging van Grip op de Knip, de organisatie die mensen met schulden in de gemeente bijstaat. Een driemanschap - Alex Ramakers, Anneke van der Sluis en Dirk Jan Broer, gaat dat proces begeleiden. "De drempel om naar ons te komen, moet zo laag mogelijk."

Armoede is er ook in Katwijk. Er zijn 2500 gezinnen die rond de armoedegrens leven. Afgelopen jaar hielpen de vrijwilligers van Grip 'slechts' 64 hulpvragers. De ervaring leert echter dat mensen zich schamen om voor hun probleem uit te komen. Vandaar het nieuwe team coördinatoren actiever zoekt naar burgers, die hulp goed kunnen gebruiken.

Grip doet daarom een oproep aan de Katwijkers die in hun familie of vriendenkring mensen kennen die schulden hebben. "Het is zo belangrijk om in een vroeg stadium aan de bel te trekken", zegt Anneke van der Sluis. "Dan kunnen wij nog wat betekenen." Van der Sluis benadrukt dat iedereen door Grip geholpen wordt. "Er zijn geen drempels, niemand wordt op voorhand uitgesloten. De deur staat wijd open."

Van der Sluis en Dirk Jan Broer zijn al jaren zogeheten 'maatjes', vrijwilligers die aan de slag gaan met mensen met schulden. Ramakers deed samen met de inmiddels vertrokken Gert Verhoeff de intakegesprekken met de hulpvragers, maar gaat zich nu bezighouden met externe contacten, zoals wooncorporatie Dunavie. Die brengt soms huurders met huurachterstanden in contact met Grip.

De maatjes gaan met ze om de tafel en maken een plan om uit de schulden te komen. De Grip-medewerkers attenderen de mensen op mogelijkheden als toeslagen en subsidies, ordenen de financiële administratie en helpen met het regelen van betalingsregelingen.

Broer: "Het is mijn ervaring dat niet de mensen rond de armoedegrens, maar de middenklasse in de problemen komt. Dat door verlies van hun baan er plotseling problemen ontstaan. Dan is het natuurlijk belangrijk om goed naar de uitgaven te kijken."

Schulden doen veel met een mens. De sfeer in huis wordt er door beïnvloed. Een vader die een aanslag of brief van een deurwaarder in de bus krijgt, kan zich afreageren op de kinderen. Ramakers: "In zo'n gezin is iedereen bezig met de problematiek met geld. Als er dan perspectief is, geeft dat licht in de duisternis." Broer: "Als betrokken maatje geeft mij dat goed gevoel."

Grip doet het vrijwilligerswerk met dertig maatjes. Die zijn goud waard, want uiteindelijk moeten die aan de slag met de doelgroep. Broer benadrukt dat het 'mooi en dankbaar werk is'. Het nieuwe team coördinatoren wil het team maatjes uitbreiden. "We kunnen wel wat nieuwe mensen gebruiken." Nieuwe maatjes krijgen een opleiding van drie dagen. Daarna organiseert Grip bijeenkomsten om de kwaliteit van begeleiding van de maatjes te vergroten.

Meer info of maatje worden? coordinator@gripopdeknipkatwijk.nl, 06-22062590, www.gripopdeknipkatwijk.nl


Mart Smeets te gast in bieb

interview n Mart Smeets, sportjournalist in hart en nieren, komt op maandagavond 11 februari naar Bibliotheek Katwijk. Hij wordt geïnterviewd door de Katwijkse sportcommentator Krijn Schuitemaker over zijn nieuwe boek 'Afzien'. Hierin zijn vele enthousiasmerende Smeets-verhalen opgetekend.

Of het nu om schaatsen, wielrennen, tennis, voetbal, basketbal, honkbal, football, zwemmen of golf gaat, Smeets schrijft er bevlogen verhalen over, gebaseerd op zijn eigen ervaringen tussen de sporters en zijn ongeëvenaarde parate kennis. Het duo Smeets en Schuitemaker staat garant voor mooie verhalen over prachtige sportmomenten.

In zijn boek 'Afzien' neemt Mart Smeets de lezer mee naar de voor Nederland zo succesvolle Winterspelen in Zuid-Korea; naar de topprestaties van Dumoulin, Kruijswijk, Froome, Geraint Thomas en Yates in Giro, Tour en Vuelta; en naar de verbluffende solo van Anna van der Breggen bij het WK vrouwen. Hij volgt tennisster Kiki Bertens bij haar doorbraak naar de wereldtop, maar ziet de herfst voor Federer intreden. Hij is ontroerd door de Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden en ziet Max Verstappen steeds beter worden, en hij legt uit waarom de basketballers LeBron James en Michael Jordan onvergelijkbaar zijn. Het is maar een kleine greep uit de vele prikkelende verhalen in dit boek. Voor de kopers van dit boek zijn er nog extra hoofdstukken online te lezen (instructies achter in het boek).

Je kunt op 11 februari een afwisselende avond vol sportverhalen verwachten in de bibliotheek. Mart Smeets wordt door Krijn Schuitemaker het hemd van het lijf gevraagd en natuurlijk kunnen de aanwezigen ook een duit in het zakje doen. In de pauze is er boekverkoop en zal Mart graag zijn boeken signeren.

Aanvang 20.00 uur. Toegangskaarten zijn te koop via de kaartverkoop op www.bibliotheekkatwijk.nl en in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Prijs € 6,- voor leden en € 8,- voor niet-leden.

Mart Smeets.