Hollandse Nieuwe geeft de toeschouwer een kijkje in het leven van visboer Leen. | Foto: Marie van Efferink
Hollandse Nieuwe geeft de toeschouwer een kijkje in het leven van visboer Leen. | Foto: Marie van Efferink Foto:

Warm Winter Fest biedt keur aan kleinkunst

cultuurfeest n In het centrum van Katwijk aan Zee is vrijdagavond 18 januari van 19.30 tot 23.00 uur de tweede editie van het gratis festival Warm Winter Fest. Muziek, theater, beleefkunst, film, literatuur en dans op 17 verschillende locaties. De meeste optredens duren zo'n 20 minuten en worden, verspreid over de avond, meerdere keren gegeven. De bezoekers kunnen daardoor die avond meerdere optredens zien.

De keus dit jaar is omvangrijk. Er zijn maar liefst 24 verschillende optredens en voorstellingen, verdeeld over 17 locaties, waaronder de Vuurbaak, Oude Kerk, Natuurcentrum Katwijk, Viswinkel Schuitemaker, Lunchcafé Locals, Kapsalon Eugenie's, Brownies & DownieS en café The Pocket.

Hollandse Nieuwe

In de Vredeskerk is die avond de première van de korte film 'Hollandse Nieuwe' van Katwijker Ruben van Duijn. De korte film werd in het voorjaar van 2018 opgenomen op de Uitwatering van Katwijk. In Hollandse Nieuwe neemt de toeschouwer een kijkje in het leven van Leen (67), een eenzame visboer die elke dag opnieuw zijn haringkar de Watering van Katwijk opduwt.

De première is alleen voor genodigden, maar later die avond is de film ook te zien voor de bezoekers van Warm Winter Fest.

Schilderij De Nette Boetster

Een verdere greep uit het programma van die avond: in de Oude Kerk zingt sopraan Jacomina van der Plas klassiek en hedendaags repertoire onder begeleiding van piano en orgel; in het Katwijks Museum is alleen die avond het bijzondere schilderij 'De Nette Boetster' te zien. Een kunstwerk dat aan het begin van de twintigste eeuw – in de hoogtijd van de Haagsche School - als schokkend werd ervaren.

In kapsalon Eugenie's aan de Zuidstraat gaan Katwijkse politici in gesprek met barbier Jan de Vreugd. Laten zij zich 'Met het mes op de Keel' dwingen tot opvallende uitspraken? Bij Viswinkel Schuitemaker krijgen bezoekers Katwijkse hapjes voorgeschoteld. Herkent u ze in het donker?
Bibliotheek Katwijk doet mee met gedichten van Toon Telligen en dans in Hotel Steeds aan Zee. De Katwijkse schrijver Robert Haasnoot draagt voor uit zijn boek 'Het laatste vaarwel' met begeleiding van het monumentale Bätzorgel uit 1765.

Bert van der Meij vraagt zich in zijn 'Karels Kappie Kollege' af wat hij zelf eigenlijk weet van zijn tekencreatie. Professor Jan de Lange legt in zijn college 'Schelpen, Spiralen, Snaren en Gitaren' uit wat schelpen en gitaren met elkaar te maken hebben. Stand up comedians maken hun opwachting in Café The Pocket en Mimiek's Theater brengt in Brownies & Downies het vergeten tragisch vertelsel van 'Het meisje met de Eierkoeken'.

Voor jongeren wordt tijdens Warm Winter Fest door Jongerenwebsite Kattuk.nl in 't Keldertje van Café De Branding het event 'VERS!' georganiseerd. Een avond boordevol jong Katwijks talent op het gebied van Hiphop, Urban, EDM en House met de veelbelovende en veelzijdige Katwijkse zanger/rapper Mick Spek als headliner.

Online mediabedrijf I Love Katwijk is ook aanwezig op Warm Winter Fest 2019. Zij maken die avond sfeerimpressies, doen interviews en zenden van 20.00 tot 21.30 uur rechtstreeks uit vanuit hun tijdelijke studio bij Meesterbakker Van Maanen aan de Princestraat. U bent van harte welkom om daar de live-uitzending van dichtbij mee te maken.

The Maureens sluit vanaf 23.00 uur het festival af met een optreden in De Schuit.

Blijf op de hoogte via www.warmwinterfest.nl | facebook/warmwinterfest | TimeSquare-app.

Bert van der Meij en Kappie. | Foto: PR
Afbeelding