Erepenningen waren er voor Teuntje van Delft, IJsclub Voorwaarts en Valkenburgse IJsclub. | Foto: Piet van Kampen
Erepenningen waren er voor Teuntje van Delft, IJsclub Voorwaarts en Valkenburgse IJsclub. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Blijken van waardering tijdens Nieuwjaarsreceptie

nieuwjaar n Ook tijdens de Nieuwjaarsreceptie op 7 januari vielen in de toespraak van burgemeester Cornelis Visser de woorden 'Typisch Katwijk'. Het EO-programma heeft destijds vele tongen in rep en roer gebracht en gonst dus nog zachtjes na. Er zijn echter andere zaken aan de orde in de gemeente die de aandacht verdienen. Zeker nu en in de nabije toekomst.

Door Piet van Kampen

De burgemeester hield de aanwezigen een spiegel voor met zaken uit het afgelopen jaar maar vooral ook waar nu aan gewerkt moet worden. 'Toen ik hier kwam viel me op dat de inwoners van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg minder met het verleden bezig zijn maar meer met de toekomst. Dat heeft wellicht met hun ondernemingsgeest te maken' in zijn visie. Vooruitkijken en durven investeren.

Het woord duurzaamheid viel met betrekking tot de bouw op locatie Valkenburg. De verhouding tussen de overheid en samenleving en een open bestuursstijl en samenwerking zijn sleutelwoorden. Wel de juiste sleutel zien te vinden. Over het rijke en actieve verenigingsleven en de tienduizenden vrijwilligers was de burgervader zeer positief.


Perspectief

Het gaat niet iedereen goed ook in Katwijk niet. Welk perspectief is er voor hen wiens situatie onzeker is? Geen banen voor laag opgeleiden, gevoelig voor alcohol- en drugsverslaving en schulden. 'Het vraagt extra begeleiding van overheid en samenleving om te voorkomen dat zij en toekomstige generaties buiten de boot vallen. De vraag die ik hier wil stellen: "Vormt de uitloop van het bakkie doen na de kerk een eerste kennismaking met alcohol voor teveel tieners? Ook is er in onze zorgzame samenleving eenzaamheid. Wel staat de gemeente sterk in de sociale structuur. Het is een geep uit zijn uitvoerige rede.


Erepenning

Positieve afsluiting van de bijeenkomst was de uitreiking van de Gemeentelijke Erepenning. Teuntje van Delft uit Rijnsburg viel deze waardering ten deel voor haar tomeloze inzet voor verenigingen en de cultuur van haar dorp. Voorzitter van het Genootschap Oud Rijnsburg, voorzitter van het comité Oranje Expo Rijnsburg, lid van de Open Monumentendag commissie en van Rijnsburg klassiek. De renovatie van het Mausoleum en vele andere activiteiten lagen ten grondslag aan deze beloning. Die was er ook voor IJsclub Voorwaarts vanwege haar 125-jarig bestaan en naast het in- en outdoor schaatsen het wielrennen en het skeeleren voor de leden.

Ook de Valkenburgse IJsclub Nooitgedacht viel de eer te beurt niet alleen vanwege het eveneens 125-jarig bestaan maar ook voor nevenactiviteiten voor haar leden.


Gratis workshop 'Veilig online bankieren' in de bibliotheek

bibliotheek n Bankieren via internet is in Nederland veilig. Toch is internetcriminaliteit een veelvoorkomend probleem, met name doordat steeds meer bankzaken en transacties online plaatsvinden. Wat kun je doen om veilig gebruik te maken van internetbankieren? En hoe voorkom je online fraude, diefstal van jouw financiële gegevens en andere vormen van internetcriminaliteit? De gemeente Katwijk, de SNS bank en Bibliotheek Katwijk hebben de handen ineen geslagen om een antwoord op deze vragen te geven en organiseren een gratis workshop 'Veilig online bankieren'.

In de gratis workshop 'Veilig online bankieren' die op maandag 28 januari van 9.30 tot 11.30 uur in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever (Hoorneslaan 297) wordt gegeven, leer je wat je kunt doen om veilig te bankieren op internet en hoe je internetcriminelen te slim af bent. Volgens cijfers van het CBS waren in 2017 met name koop- en verkoopfraude en hacken veelvoorkomende cybercrimedelicten, maar ook skimming en phishing komen bijvoorbeeld geregeld voor in Nederland. De workshop is bedoeld voor iedereen die zich hiertegen wil weren.

Tijdens de interactieve workshop leer je hoe je internetcriminaliteit herkent aan de hand van concrete voorbeelden en scenario's uit de praktijk. Zo krijg je onder meer te zien hoe cybercriminelen proberen je digicode, pincode of andere inloggegevens te ontfutselen.

Het is niet altijd duidelijk of je te maken hebt met internetcriminelen. Zij kunnen zich namelijk voordoen als medewerker van een bank en om codes of persoonlijke informatie vragen. Welke gegevens kun je wel en niet delen en in welke situatie? En wanneer moet je een site, e-mail of ander bericht wantrouwen?
Tijdens de workshop is er ook iemand van de lokale politie aanwezig die vertelt wat je kunt doen als je onverhoopt toch bent gehackt.

Er kunnen 60 mensen meedoen aan deze workshop over veilig internetbankieren op maandagochtend 28 januari om 9.30 uur in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever. De toegang is gratis maar je moet wel voor een toegangskaart zorgen. Deze zijn vanaf nu te verkrijgen in de bibliotheken in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en via de kaartverkoop op www.bibliotheekkatwijk.nl

Afbeelding