| Foto: Piet van Kampen
| Foto: Piet van Kampen Foto:

Eerste duurzame festival

duurzaam n Ton Frissen, de drijvende kracht achter Haringrock, durft zijn nek uit te steken. De editie van de komende zomer moet duurzaam worden. Weg met alle plastic en zo min mogelijk onnodige energie verspillen. Samen met enkele partners wil hij dit gaan realiseren.

Door Piet van Kampen

Haringrock hoeft niet gepromoot te worden. Het trekt al jarenlang duizenden bezoekers. 'Het is dan ook zeker niet de bedoeling om de kaartverkoop te stimuleren want het Festival is gratis', benadrukt Frissen met een knipoog.

De man die het grootste deel van het jaar in verband met zijn beroep betrokken is bij de zee en de visserij ziet het breder. 'Met ons Festival wil ik de mensen meetrekken in de bewustwording van het milieu. Plastic glazen worden vervangen door mooie 'glazen van milieuvriendelijk materiaal voorzien van een logo. De bezoekers kunnen zo'n glas kopen en meenemen als collector's item of na afloop in een speciale container stoppen. Of natuurlijk volgend jaar voor hergebruik mee nemen. De opbrengst van de 'glazen' die meegenomen worden komt ten goede van de organisatie', licht de initiatiefnemer van 'Haringrock Duurzaam' toe. Samen met de partners van 20Duurzaam20, de Rabobank en de ondernemers wil hij zijn plan realiseren. De leveranciers zullen milieuvriendelijke spullen moeten aanleveren. 'Geen mayonaise in plastic zakjes, maar gewoon uit de pomp op de toonbank. Geen plastic spatels maar houten'. Er zal ook zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van milieuvriendelijke energiebronnen voor licht en geluid. 'Duurzame energie past bij het beleid van de gemeente Katwijk', benadrukt de organisator.


Extraatje

Haringrock werd door het Eneco Luchterduinen Fonds genomineerd om in aanmerking te komen voor een publieksprijs. De inwoners van Katwijk, Noordwijk, Zandvoort en Bloemendaal kunnen binnenkort stemmen. Frissen hoopt veel stemmen te winnen en kans te maken op de prijs van € 22.000. Op 11 februari wordt de uitslag bekend. 'Hoe dan ook, met of zonder dit extraatje gaan we gewoon onze plannen uitvoeren', klinkt hij vastberaden. Haringrock moet het eerste duurzame Festival aan zee worden'.