Jaap en Truus Oudejans vierden hun diamanten bruiloft. | Foto: Piet van Kampen
Jaap en Truus Oudejans vierden hun diamanten bruiloft. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Diamanten huwelijk voor Jaap en Truus

n 'We genieten hier elke dag'

zestig n Jaap Oudejans (90) en Truus Oudejans-de Jong (87) wonen sinds vijf jaar pas in Katwijk. In hun fraaie appartement aan het Zeehosplein genieten zij nog elke dag van elkaar en het uitzicht op de duinen. Zij wonen nog steeds geheel zelfstandig en nu vlak bij hun gehandicapte zoon Frans die al jaren in het Zeehospitium woont.

Door Piet van Kampen

Jaap en Truus werden in Amsterdam geboren en hebben elkaar daar ook leren kennen. 'Ik zong daar in de kerk waar Jaap ook vaak kwam', onthult de bruid. Het ging niet zonder slag of stoot tussen de jongelui. 'Mijn vader zei altijd 'eerst zeven keer aan en uit en dan wordt het pas wat', lacht Truus olijk. En het werd ook wat tussen die twee.
Op 29 december 1958 schoven zij elkaar in de hoofdstad de ringen om. Het bruiloftsfeest werd in Grand Hotel Krasnapolsky gevierd en het jonge paar betrok een woning in Halfweg. Zij werden gezegend met de geboorte van Mies, Jaap en Frans en later werden zij de grootouders van drie kleinkinderen.

Jaap had een meubelzaak in de Amsterdamse Jordaan en was ondernemer tot aan zijn pensioen.


Gewend

In zijn vrije tijd tenniste en voetbalde Jaap graag en zijn echtgenote was vaardig met borduren. Samen vierde het paar mooie vakanties in Duitsland, Oostenrijk, Italië en Zwitserland. Het is allemaal verleden tijd net zo als samen wandelen. Nu doen zij dagelijks hun boodschappen, drinken koffie bij Van Maanen in de Princestraat en lopen even bij de slager binnen. 'Wij zijn inmiddels in Katwijk gewend en dat is heel belangrijk voor ons. De mensen zijn vriendelijk en maken graag een praatje' is de prettige ervaring van het diamanten paar. De reden dat zij naar Katwijk verhuisden is vanwege hun gehandicapte zoon Frans die al een aantal jaren in het Zeehospitium woont. 'Lekker dichtbij en hij komt vrijwel dagelijks even koffie drinken. Frans is erg belangrijk voor ons', vertelt moeder Truus.


Mooie momenten

Wat zijn de hoogtepunten of de mooie momenten uit hun lange huwelijksleven? Jaap hoeft niet lang na te denken. 'Wij zijn elke dag tevreden hier in ons mooie appartement'. Truus vult hem aan: 'Wij wonen hier geweldig'. Zestig jaar huwelijk. 'Het is zo maar gelopen', lacht Truus maar Jaap gaat een stapje verder. 'Vertrouwen en begrip is het belangrijkste'.


Muziek DVS is vanaf nu te horen op Spotify en I-tunes

receptie n Tijdens de drukbezochte nieuwjaarsreceptie op 4 januari heeft de wethouder van Cultuur van de Gemeente Katwijk, de heer Jacco Knape, met één druk op de knop alle LP's en CD's van de Chr. Muziekvereniging DVS Katwijk geplaatst op Spotify en I-tunes. De afronding van een project in het kader van het 65-jarig jubileum. De twee oudste leden van DVS, de heren Piet van Dijk en Bram van Duijvenbode, beiden 65 jaar lid, kozen daarna het eerste nummer dat ten gehore werd gebracht.

De avond werd geopend door voorzitter Arie van Duijn met de nieuwjaarstoespraak. Dit jaar werd niet alleen stilgestaan bij het afgelopen jaar maar ook bij het 65-jarig bestaan van DVS. Hoewel het aantal muziekverenigingen in Nederland dalende is en steeds minder clubs op straat lopen blijft DVS zich handhaven aan de top en is uitgegroeid tot een vereniging van 225 leden met orkesten op hoog niveau. Een hele uitdaging maar de vereniging ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet.
Na de toespraak werden de jubilarissen gehuldigd. Peter van Dijk, Piet Kuyt, Wilma Ouwehand en Steijnie Schaap zijn 12½ jaar lid, Marthijn Moerkerk 25 jaar en John Meyvogel 40 jaar. Zij werden door de voorzitter gedecoreerd met de speciale DVS-speld. Ook werd het DVS Oliebollenbakteam in het zonnetje gezet. Mede dankzij het Katwijkse publiek werd een record van 2.600 gebakken oliebollen gevestigd waardoor een bedrag van ruim 1.000 euro voor het opleidingsprogramma werd binnengehaald.


In een landelijke première, gelijktijdig met de social media, werd daarna het thema van de nieuwe show van de Marchingband 2019 bekend gemaakt. In The Western Trail kan het publiek gaan genieten van show vol filmmuziek van o.a. Enrico Morricone uit Once Upon a Time in the West, Silverado, The Good, Bad and the Ugly, The Hallelujah Trail en nog veel meer. Bandmanager Alderik van Duijn bevestigde dat het publiek van de show kan proeven tijdens de Seizoensopening in het centrum van Katwijk op 13 april en hem bekijken op de speciale Jubileumtaptoe op zaterdag 29 juni.


Een grote verrassing was de geste van Kees Haasnoot van Haasnoot & Vlieland Bouw en Timmerwerken. Alle leden van de Marchingband worden voorzien van een gestyleerde koffer. De club krijgt zo weer een extra uitstraling tijdens de vele reizen door Nederland en ver daarbuiten.


Een emotioneel moment was het afscheid van scheidend tambour-maître Leo de Vreede, na 17 jaar trouwe dienst. Na het bekijken van beelden uit de periode 2002-2018 werd hij toegesproken door voorzitter Arie van Duijn en wethouder Jacco Knape. Na alle anekdotes en lovende woorden werd De Vreede onder een ovationeel applaus benoemd tot Lid van Verdienste.